Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för malt i Östersund

/
  • Östersundarna gillar rökiga whiskysorter, men gemene man föredrar ljusa, enligt Michael Ternqvist.
  • Det är tredje året i rad som Östersunds krögare ställer till med maltfestival.
  • Vad är det dyraste du har? Det är den vanligaste frågan rörande whisky som Michael Ternqvist på Dalwhinnies får. Svaret är en sort som kostar 800 kronor per centiliter. Själv är han inte alls så pris- och märkesfixerad som man kan tro. ”Det finns ingen dålig whisky, bara dåliga tider”, säger han.
  • Vad är det dyraste du har? Det är den vanligaste frågan rörande whisky som Michael Ternqvist på Dalwhinnies får. Svaret är en sort som kostar 800 kronor per centiliter. Själv är han inte alls så pris- och märkesfixerad som man kan tro. ”Det finns ingen dålig whisky, bara dåliga tider”, säger han.

Östersund är fullt av trogna, modiga maltälskare som inte gör slut med sin whisky bara för att någon annan tycker att den smakar illa. Det anser krögaren Michael Ternqvist, som nu gör sig redo för lördagens maltfestival.

Annons

Det är tillfällena som gör whiskyn god. Sommartid kan en relativt billig whisky smaka underbart ihop med lite citrus och is. De flesta sorter är goda på en mysig pub, men smakar naturligtvis inte lika förtjusande om man skulle dricka den av nervositet hos tandläkaren. Och är plånboken tom så bör man kanske inte slå till på den dyraste sorten utan njuta mer av det man har råd med. Det är Dalwhinnies ägare Michael Ternqvists whiskyfilosofi och krångligare än så behöver det inte vara.

– Jag tycker egentligen inte att det finns någon dålig whisky, men jag dricker hellre lite och dyrt än mycket och billigt. Det som är mest fascinerande med whisky är väl annars att man kan dricka lite historia, säger han.

På lördag kan alla som vill ta del av experten Michael Ternqvists och sju andra krögares erfarenhet av maltdryck, både öl och whiskey. Flera leverantörer finns också på plats för att dela med sig av sin kunskap. Hos Dalwhinnie, som för övrigt blev utnämnd till årets whiskykrog 2010 av Svenska whiskyförbundet, håller man till på övervåningen.

– Jag och Markus Nilsson kommer att prova äldre årgångar av storsäljare och sälja glas. Oavsett till vilken krog man går kan man få svar på sina frågor, berättar Micke.

Östersunds maltfestival startades för tre år sedan av Captain cooks ägare Patrik Nilsson. Förra året lockade helgen mellan 500 och 700 besökare som både doftade och smakade sig fram genom stan.

– Intresset för malt är stort i Östersund och kunskapen är hög. En del som kommer in vet mer än man själv gör, säger Micke, som tror att intresset för maltdrycker är större hos människor i medelåldern. De är i regel mindre trendkänsliga och törs stå för vilka de är.

– Om du får höra att du har en ful tjej när du är i tjugoårsåldern så gör du slut. I medelåldern är du mer trogen det du tycker om, säger han och ler.

• Hur har våra dryckesvanor förändrats de senaste åren?

– På ölsidan har vi tack och lov blivit mer varumärksfixerade. Det är inte så många som kommer in och ber om en stor stark längre. I Östersund dricks det 60 procent ljust öl och 40 procent mörkt. När det gäller whisky så är det ljusa sorter som gäller för gemene man, men här säljer vi mest rökiga sorter.

Mer läsning

Annons