Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för demensföreläsningar

Närmare fyrahundra personer mötte upp när Dagny Wikström gav goda råd om hur man ska förhålla sig till den som är dement.

Strömsunds kommun gör detta år en stor satsning inom demensvården, och har startat projektet "Demensvård i fokus", vilket leds av Ingrid Appelblad och Lise-Lotte Tegnander.

– Vi jobbar bland annat med att anpassa demensriktlinjerna till en lokal nivå.

Demens är en besvärlig sjukdom, både för människor som drabbas av den, och inte minst för alla som finns i omgivningen, oftast anhöriga och vårdpersonal.

Därför har projektet anlitat Dagny Wikström som föreläsare, speciellt angående bemötande och förhållningssätt i demensvården.

Dagny Wikström är legitimerad arbetsterapeut och demensvårdutvecklare i Luleå kommun. Hon är också en av medförfattarna till "Demensboken" som används som studentlitteratur. Hon har nu hållit två föreläsningar i Hoting och två i Strömsund.

Föreläsningarna var öppna för alla och Ingrid Appelblad berättar att intresset har varit överväldigande:

– Vi har fått stor respons, närmare fyrahundra personer har anmält sig till föreläsningarna.

Det var alltså en stor skara åhörare som andäktigt lyssnade till Dagny Wikström, när hon berättade om sjukdomen. Hon sa bland annat att demens ofta likställs med Altzheimer, vilket är fel:

– Cirka 50 procent lider av Alzheimer, en fjärdedel utgörs av vaskulär demens, det vill säga kärlförändringar, och resterade består av många olika, som parkinsondemens, alkoholdemens, Huntingtons sjukdom, och många andra typer.

Värdefullt för åhörarna var hennes praktiska råd om hur man skapar god kontakt med demenssjuka och tips om hur man ska handla i olika situationer som kan uppstå.