Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för Bergmanfestival

Annons


Den internationella Ingmar Bergmanfestivalen börjar ta form. Intresset utomlands har varit stort och på torsdagen presenterades de tre gästspel som är klara.

Ingmar Bergman International Theatre Festival är namnet på den internationella teaterfestivalen som äger rum på Dramaten i vår, den 27 maj till 6 juni.

Totalt ska sex till sju utländska uppsättningar gästspela under festivalen. Av de tre föreställningar som är klara är två skrivna av Ingmar Bergman själv; holländska "Viskningar och rop" och tyska "Ur marionetternas liv", som bygger på Bergmanfilmen med samma namn, en förlängning av en episod från "Scener ur ett äktenskap". Den tredje pjäsen är tyska "Kvartett" som spelats under festspelen i Salzburg, med Fassbinderskådespelerskan Barbara Sukowa i huvudrollen.

-Intresset är överväldigande. Dramatens rykte är kanske mer känt än vi trott, men framför allt är Ingmar Bergmans namn en fantastisk dörröppnare, vi har mycket gratis, säger Sofi Lerström, festivalchef.

-Det har varit naturligt att börja i vår europeiska tradition som ligger närmast oss. Sedan är vi jättedåliga på Asien och Latinamerika, men vi letar föreställningar över hela världen.
"Stockholm i bakvattnet"

Förhoppningen är att hitta de bästa och mest intressanta utländska teaterföreställningarna och låta dem gästspela på Dramatens olika scener. Enligt Staffan Valdemar Holm, avgående chef för Dramaten och konstnärlig ledare för festivalen, är behovet av en teaterfestival stort i Sverige.

-Vi behöver ett inflöde av internationell scenkonst. Stockholm har legat i bakvattnet jämfört med Oslo och Köpenhamn.

Teater är festivalens nav, men utomhusbio, tv-sända Bergmanfilmer och en utställning är också inplanerade.
Målet är en biennal

Finansieringen för den första festivalen är klar, efter att regeringen avsatt särskilda pengar, och grundplåten kommer att räcka även till nästa festival, år 2011. Målet är att det ska bli en permanent biennal. Idén är ursprungligen Staffan Valdemar Holms. Vid Ingmar Bergmans död fick han frågan om vilket monument som vore det bästa.

-Det stiligaste man kan göra är att bygga ett monument av levande teater. Bergman själv hade ett stort behov av avskildhet, men han var alltid intresserad. Han satt ute på en ö i Östersjön och såg tysk teater som han fick inspelad och skickad till sig, fullt uppdaterad om vad som hände på den europeiska teaterscenen.

Mer läsning

Annons