Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för Arla och Norrmejerier bland Milkobönder

Med det kraftiga sparpaket som Milko presenterade i onsdags hoppades styrelsen återvinna medlemmarnas förtroende. Men oron över Milkos framtid är fortfarande stor bland bönderna. Många funderar på att byta till Arla eller Norrmejerier.

Representanter från Arla höll på torsdagen ett informationsmöte för 90 Milkobönder från Hälsingland och 20 från Ångermanland i bygdegården i Delsbo. Efter mötet stod det klart att en klar majoritet av de närvarande bönderna kunde tänka sig att leverera mjölk till Arla. Endast en av de 110 bönderna kan inte tänka sig att gå över till Arla.

– Vi frågade Arla om de kan ta emot all mjölk från oss härifrån och de svarade entydigt ja, säger Olle Jonsson, mjölkbonde i Krusänga i Hälsingland.

Bönderna på mötet var också helt överens om att det bästa som kan ske i nuläget är att Milko sätter sig vid förhandlingsbordet med Arla igen. De tror helt enkelt inte att Milko klarar av att ta sig igenom krisen.

– Om Milko inte upptar förhandlingarna med Arla så kommer många av oss som var på mötet att byta till Arla, säger Olle Jonsson.

Strax efter torsdagens möte fick Olle Jonsson telefonsamtal från två större mjölkleverantörer som sa att de kommer att gå över till Arla redan nu. Själv har Olle Jonsson alltid varit av den åsikten att det inte är något självändamål att ha kvar Milko.

– För mig är Milko till för bönderna och inte tvärtom. Milko finns till för att jag ska få vettigt betalt. Klarar de inte av det, ja då måste jag byta, säger han.

När mejeriet i Sundsvall läggs ner kommer Milkobönderna i Västernorrland att få skicka det mesta av sin mjölk till Hedemora 30 mil bort. Thure Eriksson, ordförande för LRF Västernorrland, säger till Mittnytt:

– Då är det ju också nära till hands att man tittar på hur Norrmejeriers alternativ ser ut. Och det är ju mycket troligt att det kommer att bli Medelpadsbönder som kommer att vända sig norrut och leverera dit - det är inte alls otroligt, säger Thure Eriksson.

Många jämtländska bönder hör också av sig till Norrmejerier. Bara de senaste veckorna har Norrmejerier fått åtminstone ett tjugotal förfrågningar. Men hur många bönder som faktiskt kommer att byta leverantör är oklart.

– Det är bara de som ansöker om medlemskap som vi kan ta ställning till, säger Norrmejeriers vd Bo Rasmussen till LT.

Enligt Bo Rasmussen försöker inte Norrmejerier aktivt värva Milkobönder, men de behöver mer mjölk och skulle kunna ta emot fler än de gör i dag.

– Vi skulle kunna tillverka mer mejeriprodukter om vi hade mer mjölk, säger Bo Rasmussen.

Han tycker det är svårt att säga hur många nya leverantörer som kan vara intressant för Norrmejerier.

– Vi kan inte bara köpa upp hur mycket som helst. Man måste veta vad man ska göra av mjölken också, säger Bo Rasmussen.

• Hur ser ni på ett eventuellt samarbete med Milko?

– Man måste alltid vara öppen för samarbeten, speciellt norrländska företag. Vi är alltid intresserade av samarbeten, oavsett om det gäller Milko, Gefleortens, Arla eller Skånemejerier, säger Bo Rasmussen.

Norrmejerier har tagit emot ett antal nya medlemmar de senaste månaderna. Det bekräftar styrelseordförande Henrik Wahlberg. Om det visar sig att många fler vill byta leverantör kommer det att tas upp på nästa styrelsemöte i augusti.

– Vi kommer att titta noggrannare på den här frågan väldigt snart, eftersom vi märker ett ökat intresse, säger Henrik Wahlberg.