Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort firande vid Thailändska paviljongen

Trots att vädret inte var det bästa glänste paviljongen vid firandet av kung Chulalongkorns minnesdag.

– Paviljongen i Ragunda är den största och vackraste utanför Thailand, säger Bangkok stads ordförande Pipat Lappratana.

Det var kallt och blåsigt då kung Chulalongkorn hedrades på minnesdagen av hans besök i Utanede för 116 år sedan. Både vantar, stövlar och vinterjackor kunde ses. Men trots vädret var uppslutningen stor och i år var den thailändska delegationen större en vanligt.

– För första gången är dessutom Bangkok stads ordförande här och det känns jättebra att det är en sådan uppslutning, säger kommunalrådet Terese Bengard.

Omkring 60 personer från thailand samt från den thailändska ambassaden i Stockholm hade kommit för att hedra kungens minne och för att stärka banden mellan mångmiljonstaden Bangkok och Ragunda kommun med sina drygt 5 000 invånare.

– Under mina 17 år som jag har kommit hit har banden bara blivit starkare, sa general Chetta Thanajaro, ordförande för nybildade fonden Thai-Swedish relationships foundation (TSRF-1897).

Fonden TSRF-1897 är ett samarbete mellan Ragunda och Thailand för att kunna ta hand om och utveckla paviljongen i Utanede. Första gemensamma mötet hölls på torsdagen där de diskuterade idéer och framtida samarbete.

– Inom fem år ska vi renovera paviljongen, väder och vind går hårt åt, sedan pratade vi om hur vi kan marknadsföra paviljongen både här och i Thailand. Vi skulle kunna ha festival här med kända thailändska folksångare, eller träningsläger för thaiboxare till exempel, säger han.

Efter processionen och blomsternedläggning vid kung Chulalongkorns staty samt dansuppvisningen av thailändska ungdomar var det dags för tal och utbyte av gåvor. Och Bangkok stads ordförande Pipat Lappratana öppnade dessutom upp för ett större och vidare samarbete.

– Vi vill inte bara ha ett utbyte av kultur utan också av turism, sa han.