Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort Cannespris till Ruben Östlund


I söndags visades Ruben Östlunds film "Turist" i Cannes.

Delar av filmen spelades in i Åre i fjol.
På fredagskvällen belönades han med jurynpriset på filmfestivalen. Det är det näst finaste priset i den prestigefyllda kategorin Un Certain Regard.
– Nu ska vi fira och vara glada, säger Östlund till TT.

Det blev till och med storseger för Sverige när priserna i sektionen Un Certain Regard delades ut.

Den delvis svenskproducerade "White god" från Ungern vann huvudpriset Prix en Un Certain Regard. Och Ruben Östlunds "Turist" vann andrapriset, det prestigeladdade jurypriset.

– Det har gått bättre än väntat här nere. Inte minst har filmen sålt till en väldig massa länder, säger Östlund till TT efter prisutdelningen.

Un Certain Regard är en specialkategori i Cannes och ska inte förväxlas med den stora tävlingssektionen som gör upp om Guldpalmen. Un Certain Regard-sektionen skapades 1978 för att lyfta fram nyskapande film av stjärnskott till regissörer.

En svensk regissör har aldrig vunnit den kategorin och framgången i Cannes är efterlängtad för svensk film. Det är 14 år en svensk långfilm vann ett stort pris i Cannes, som anses ha världens finaste filmfestival. Då var det Roy Anderssons "Sånger från andra våningen" som tog hem jurypriset i den stora tävlingssektionen år 2000.

Ruben Östlund sticker inte under stol med att han gärna hade velat vara med i huvudtävlingen med "Turist", som handlar om en familj på skidsemester i alperna och om vad som händer med familjestrukturen efter en lavin.

– Det har varit väldigt kul att höra hur många som tyckte att den borde ha varit med i huvudtävlingen. Men allt detta har ju gjort att det skapats buzz omkring filmen, som nu håller på att bli inbjuden till en massa andra festivaler.

Erik Hemmendorff, som producerat alla Östlunds filmer, säger:

–- Skillnaden mot förr är att när det nu kommer inbjudningar till andra festivaler så är det med kärleksförklaringar till filmen och ödmjuka förhoppningar om att Ruben kan närvara.

– Vi är överraskade hur kommersiell branschen tycker att den är. Det har varit enorma köer till marknadsvisningarna och det har varit hundratals personer som avvisats och inte kommit in.

Ruben Östlund säger att han inte minst är glad över att de som sett filmen i Cannes har tagit till sig innehållet.

– Det gör mig glad. Jag skiter fullständigt i det kommersiella. Jag kan inte ta in det som en aspekt, jag kan inte sikta mot det. Då finns risken att jag skulle börja göra insmickrande filmer.

Det går alltid tre år mellan Ruben Östlunds filmer. Det innebär att nästa film kommer att vara klar 2017. Och då är det förstås huvudtävlingen som gäller?

– Jag tror inte jag behöver uttala mig om det längre, säger han och skrattar.

Efter prisutdelningen är det middag och party som gäller, med bland annat en champagnemottagning på Grand hotel.

– Ja, nu ska vi fira och vara glada.

"Turist" får svensk biopremiär i höst.

Gunnar Rehlin/TT

noje@tt.se