Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största snöberget sedan 1988

/
  • Den ena bilen efter den andra tippar snö i Odenskog dit man kör det som fallit på gatorna  i Östersund.Andreas Eriksson, som jobbar åt entreprenadföretaget Jim Ottosson, håller ordning på snömängderna som tippas och ser till att berget blir stabilt att köra på.Uppifrån syns stora delar av Odenskogs industriområde och Marieby. Foto: Ulrika Andersson

På en undanskymd plats i Odenskogs industriområde samlas all snö som fallit på gator och parkeringar i stora delar av Östersund.

Annons

All snö som fallit innebär att man får gå tillbaka till 1988 för att få till något som ligger i nivå med de ihopsamlade mängder som bildar snöberget i Odenskog.

Det har blivit en ny utsiktspunkt. Längst däruppe ser man Marieby på andra sidan Storsjön.

Och höjden på snöberget växer i takt med att snön faller.

– Det tillkommer 6 000–7 000 kubikmeter snö per dag och det ligger mycket kvar på gatorna i Östersund efter snöfallen den senaste tiden, säger Andreas Eriksson som kör hjullastare på snöberget.

Han bygger upp och plattar till snömängderna i takt med att bilarna tömmer sina laster och emellanåt kommer en tankbil som sprider ut vatten för att det ska bli stabilt.

– Längre ner är det en stenhård kärna. Det kan bli sättningar men det är ingen rasrisk för bilarna som kör upp snön, säger Andreas Eriksson.

Sannolikt behövs en bandtraktor på platsen till sommaren, som bearbetar de uppsamlade snömängderna, annars smälter inte berget inför nästa vinter.

För närvarande uppskattas drygt 250 000 kubikmeter snö ligga på platsen. I går var lastbilstrafiken dit något lugnare men i helgen är det mer snö på gång, enligt SMHI:s prognos.

Annons