Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Största björnen sköts vid Skallsjöklumpen

Härjedalen var den kommun där det sköts flest björnar under årets jakt. Men den största björnen sköts i Strömsunds kommun. Dessutom fick en extra björn sätta livet till innan jakten avblåstes.

Annons

Årets björnkvot i Jämtlands län var på 90 björnar. Men det blev till sist 91 björnar som fick sätta livet till. Anledningen till att det blev en extra björn var förmodligen att björnarna sköts för nära varandra tidsmässigt.

– Det kan till exempel vara dålig täckning där björnen skjuts vilket gör att det tar lite tid att rapportera in, säger naturvårdshandläggare Linda Ersson vid Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Antalet skjutna björnar i Jämtlands län skiljer sig väldigt mycket mellan kommunerna. I Härjedalen sköts hela 39 björnar medan det i Åre kommun inte fälldes en enda björn under årets jakt. I Strömsunds kommun sköts totalt 27 björnar.

Årets tungviktare blev en björn från länets norra del. Björn nummer 26 i jaktområdet norr om E 14 var en hane och vägde hela 244 kilo. Den sköts vid Skallsjöklumpen strax söder om Västansjö i Strömsunds kommun. I det södra området var en björnhane på 228 kilo årets tyngsta, den fälldes strax söder om Blästemyren några mil väster om Hede.

Jämtlands län hade med de 90 tillåtna björnarna störst kvot i landet. Ändå blev björnjakten för de jämtländska jägarna en relativt kort historia. Från det att jakten inleddes 21 augusti så dröjde det bara 21 dagar tills dess att alla 45 björnar var skjutna i det norra jaktområdet. En knapp vecka senare var jakten över även i det södra området där tilldelningen också var 45 björnar.

Linda Ersson säger att jakten överlag har gått bra i Jämtlands län och framförallt snabbt.

– Vi har inte hunnit göra en sammanställning över jakten ännu men att jakten har gått snabbt är det inga tvivel om. Det finns ett stort intresse för björnjakt och det finns många duktiga björnjägare och björnhundar.

Linda Ersson säger också att det varit en lägre andel påskjutna björnar i år jämfört med förra året men att länsstyrelsen i en sammanställning av jakten ska följa upp detta.

På kartan saknas en björn som misstänks ha blivit skadeskjuten men som inte hittats. Uppgifter om den sist skjutna björnen i det södra området fattas också på länskartan.