Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsloken ger större gäddor

För en något mindre fiskebevandrad låter det lite osannolikt. Folket bakom Stuguns gäddjakt Storsloken hävdar dock med bestämdhet att tävlingen förbättrat gäddkvaliteten i Indalsälven.

I varje fall i den älvsträcka som begränsas av Stuguns och Näverede kraftstationer.

Storsloken, som i år arrangeras för åttonde året i rad handlar om att på fyra timmar landa så mycket gädda som möjligt. I fjol deltog 110 båtekipage som fick sammanlagt runt 1,2 ton.

– Hittills har det nog dragits upp närmare nio ton gädda under våra tävlingar, säger en av slokbasarna Jon Jonsson, Lybäck.

Nästa lördag, 12 juni, är det dags igen. Hittills har ett 60-tal ekipage anmält sig. Dessa är främst hemmahörande i vårt län, men det kommer även folk från Sundsvall, Kramfors, Storuman och Umeå.

– Och jag tror inte att det bli färre i år än i fjol, säger Jonsson.

– Jag har varit ute och provfiskat och fisket är hur bra som helst just nu.

Enligt Jonsson får man inte de allra största gäddorna mitt över dagen, som ligger och lurar i stället för att torska på någon Storsloksfiskare och gå sitt gäddöde till mötes.

Den här älvsträckan är säkert ett av landets bästa gäddfiskevatten i dag.

– Storsloksdeltagare har varit på plats i sträckan och tränat sedan isen gick berättar Arne Andersson som jobbar på macken i Stugun med daglig utsikt över tävlingsarenan.

I år tas fisken om hand av Ebbe ”Feskarn” Olsson, Brunflo, och då det aviseras fileshow vid turistinformationen i Stugun. I samma veva som Storsloken arrangerar Stugubygdens Framtid Stugumarknaden.

– Vi välkomnar flera knallar. Det kommer mycket folk, säger marknadsgeneralen Elvi Karlsson.

Dagen avrundas med after fish med ”Smalare än Thord”.

Storsloksgänget har i år decimerats. Detta sedan en av tävlingens grundare Jonny Jensen flyttat till Cypern.