Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslam i sprint efter spurtstrider

Åsarna IK fick en pangstart och vann både damernas och herrarnas Team Sprint när SM-veckans andra hälft inleddes på torsdagskvällen.

Åsarna skidstadions upplopp är omvittnat tufft. Både långt och sugande uppför. Det kräver rutin.

När Ida Ingemarsdotter därför satte klorna i Sollefteås Marika Sundin på slutsträckans upploppsraka, kändes utgången given.

– Det är nästan en fördel att ligga strax bakom. Marika ville få mig gå förbi när vi gick ut på slutsträckan, men det trixet gick jag inte på. Då var det bättre ligga i draget och angripa sista biten, summerade en mycket glad Ida Ingemarsdotter sedan hon och Emma Wikén fixat guldet till hemmaklubben.

Åsarna hade alltså bästa tänkbara damlag att ställa på benen. Dubbla OS-guldmedaljörer i stafett är det få klubbar förunnat att förfoga över.

Emma Wikén åkte också taktiskt. Hon skuggade Britta Johansson Norgren, Sollefteå, på alla tre sträckorna och gav Ida Ingemarsdotter ett perfekt utgångsläge inför den så viktiga spurten.

– Men jag fick verkligen ge järnet under samtliga mina tre körningar, sa en lika nöjd Emma Wikén, som inte hade svårt att tända till inför hemmapublik.

– Nog för att det har varit mycket ståhej efter OS, men ett SM på hemmaplan är alltid inspirerande, menade hon.

Herrloppet blev en uppgörelse mellan Åsarna och Falun/Borlänge. Anton Karlsson var Åsarnas startman och han gjorde det bra. Höll hela tiden till i täten och på femte körningen av sex, (Antons tredje), ryckte han för att ge Teodor Peterson lucka.

– Jag prövade i vart fall, men de övriga kom ikapp, summerade Karlsson ändå nöjt.

När Teodor Peterson och Calle Halfvarsson, Falun/Borlänge, gick ut samtidigt på sista sträckan, var det inga duvungar som möttes. Tvärt om två världsartister och spurten blev avgörande här också med Teodor som den starkare.

– Jag fick några meter. Vågade inte se mig om, utan körde och det höll, konstaterade OS-silvermedaljören i sprint Teodor Peterson sedan han fått salutera med en spontan segergest.

Falun/Borlänge var både tvåa och trea med sina herrlag, men åt Åsarna var inget att göra.