Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslam för Skagen Fonder

Det blev storslam för Skagen Fonder som tog guld i inte mindre än tre av de sex tävlingskategorierna när Privata Affärer utsåg Årets Fond.

Annons

Det blev storslam för Skagen Fonder som tog guld i inte mindre än tre av de sex tävlingskategorierna när Privata Affärer utsåg Årets Fond.

I fjol kunde de flesta fondförvaltare leverera en osedvanligt bra avkastning. Men när Privata Affärer delar ut de åtråvärda Årets Fond-priserna premierar vi inga dagsländor utan letar efter fonder som gått bättre än sina konkurrenter en längre tid, med fondförvaltare som inte blir handfallna i motvind.

I år tar norska Skagen Fonder storslam. Bolaget kapar åt sig tre av sex priser. Det är första gången som Skagen får titeln Årets Fondbolag, men Skagen Global och tillväxtmarknadsfonden Skagen Kon-Tiki har prisats tidigare i Årets Fond-sammanhang.

Inget bolag har tidigare tagit hem så många priser, men Skagen har gjort sig väl förtjänt av detta. Siffrorna talar sitt tydliga språk, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Utöver de tre vinstkategorierna tar Skagens tillväxtfond Kon-Tiki också hem hederstiteln Läsarnas fondfavorit. För första gången har nämligen Privata Affärers läsare fått vara med och säga sitt när det gäller Årets Fond. Skagen Kon-Tiki var helt klart storfavorit.

Vinnare i de sex huvudkategorierna:

Årets Fondbolag 2009 blir Skagen Fonder med motiveringen:
De har bara tre aktiefonder - och alla är i världsklass.

Årets Sverigefond blir Didner & Gerge Aktiefond Sverige:
Tack vare smarta val och ett långsiktigt perspektiv är svenskarnas favoriter tillbaka i toppen.

Till Årets Småbolagsfond utses AMF Aktiefond Småbolag. Motiveringen lyder:
Denna breda småbolagsfond tillhör eliten, samtidigt som avgiften är marknadens lägsta.

Årets Globalfond 2009 heter Skagen Global:
Med blick för fyndköp över hela världen har denna fond tagit täten, månad efter månad, år efter år.

Årets Tillväxtmarknadsfond blir Skagen Kon-Tiki:
Årets Tillväxtmarknadsfond går gärna mot strömmen och har en imponerande snittavkastning på 23 procent om året sedan start.

Årets Hedgefond heter Excalibur. Juryns motivering:
Stabil avkastning till låg risk gör denna fond till en vinnare i längden.

Mer om vinnarna samt de fonder som nästan hamnade på guldpallen läser du i det senaste numret av Privata Affärer som kommer till prenumeranterna i morgon tisdag. I nästa vecka kommer tidningen till en butik nära dig.

Fakta Årets Fond:

Årets Fond är den största oberoende fondutmärkelsen i Sverige. Juryn har bland annat granskat fondernas avkastning under 2009 samt tre år tillbaka. De utvalda fonderna ska också ha goda möjligheter i framtiden.

Kriterier:

Fonden ska ha goda möjligheter att lyckas i framtiden. Fonden har nått framgångar under året, men är också bland de bästa inom sin kategori på tre års sikt. Fonden har haft samma förvaltare under perioden. Fonden ska finnas tillgänglig på minst ett fondtorg.
 

PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons