Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslalomen fortfarande ett problem för herrarna

/
  • Markus Larsson var den ende svensken som lyckades ta sig till andra åket i gårdagens premiär.  Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Det är ett par år sedan som storslalom var en svensk paradgren. Men Markus Larssons 23:e plats i premiären var ett – litet – fall framåt.

Annons
Det är fortsatt slalom som är de svenska alpinherrarnas trumfkort. Trots en lite sämre säsong i fjol kommer det att finnas hela elva svenskar med från start i slalompremiären i finländska Levi om ett par veckor.
I storslalom ser det mörkare ut. Sex åkare startade i säsongspremiären på Retterbachglaciären i Sölden. Bara Markus Larsson fick köra det andra åket.
När Fredrik Nyberg slog sönder knät och lade sin alpina karriär på hyllan för två år sedan lämnade han ett jättehål. Han hade under många säsonger själv burit svensk herrstorslalom på sina axlar.
– Det blev ju en lucka, eftersom Fredrik stod upp för storslalomen så pass länge och det inte fanns någon annan som satsade på storslalom, säger landslagstränaren Peder Hedeby.
– Så det är otroligt kul att Markus satsning går så bra nu som det gör.
Larsson visade i premiären att han börjat hitta rätt. Men det är en bit kvar till de allra bästa. Svensken låg på 16:e plats efter det första åket, men lyckades inte i det andra och halkade ner till 23:e plats.
– Det är nog inte många åkare som åker hem och har en bra känsla direkt, säger Larsson om den krävande backen.
– Men jag har svårt att åka härifrån och vara jättebesviken. Jag vet att det kommer att komma andra storslalombackar, där jag kanske kan åka ännu bättre än vad jag gjorde i dag.
Det var i vanlig ordning österrikisk dominans i toppen med fyra åkare bland de tio bästa.
Men inte på pallen. I stället blev det en schweizisk dubbelseger genom Daniel Albrecht och Didier Cuche. Amerikanen Ted Ligety slutade trea.
Niklas Rainer var den ende av de övriga svenskarna som tog sig i mål, men hans tid räckte inte för att få köra det andra åket. Jens Byggmark, André Myhrer, Hans Olsson och Matts Olsson körde alla ur.
– Man startar så långt bak, så man måste satsa precis allt man har och inte göra några misstag, säger Byggmark, som startade som nummer 66 i det första åket.
Uråkningen var förstås en besvikelse. Å andra sidan gav åket i alla fall positiva besked om skadan från motorcykelkraschen på motorbanan i Falkenberg i somras.
– Det är inga problem, jag åker helt utan smärta.
Annons