Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslagen vandring

Det blev både storslagna vyer och sol när Svenska turistföreningen, Jämtland-Härjedalenkretsen, arrangerade fjällvandring i Oviksfjällen under ledning av kretsledarna Eva-Britt Björk och Rolf G. Swedbergh i septembers månads inledning.

14 förväntansfulla STF:are samlades vid Fjällhalsen nära Bydalen och började här sin vandring upp mot Västfjällets topp om 1159 m ö h. Inledningsvis en kall nordvästlig vind men detta bekymrade inte de välklädda STF:arna.

På vägen mot fjällets topp berättade Rolf G. Swedbergh om de geologiska sevärdheter som finns nära leden, bland annat en rejäl slukränna som bildats i samband med inlandsisens avsmältning. Deltagarna var mäkta imponerade av de spår inlandsisen avsatt.

Efter ett kort besök på Västfjällets topp styrdes så kosan till Stenhyddan på fjällets västra sida. Här blev det långrast och vinden avtog varför det blev en skön stund i solen och tillsammans med många andra vandrare som hade samma mål.

Stenhyddan är för övrigt ett populärt utflyktsmål i området. Byggnaden uppfördes redan 1896 men kom senare att förfalla. Den restaurerades dock 1976 av frivilliga Mårdsunds- och Sällsjöbor och 1979 skedde återinvigningen med pompa och ståt. Den drivs numera av Stenhyddekommittén, som är en sektion inom Mårdsundsbodarnas fastighetsägarförening. Byggnaden är som sagt numera i prima skick.

Det blev som tidigare sagts stora utsikter under dagen. I norr sågs tydligt Ansättfjällen, i söder Anåfjället invid Flatruvägen i Härjedalen och stora delar av västra Jämtlands fjällvärld. Med goda ögon sågs också toppar ner mot norra Dalarna. Mycken ögongodis således.

Det var nöjda deltagare som under eftermiddagen åter nådde Fjällhalsen. Dagen avslutades vid Höglekardalens fjällpensionat med en god middag och social samvaro.