Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsjöyrans plan för att stoppa sexförövare

Artikel 1 av 2
Sexattacker på festivaler
Visa alla artiklar

Vid flera festivaler i Sverige har det rapporterats om sexövergrepp – i flera fall med grupper av unga män som förövare.
Storsjöyran kommer ha 500 personer på plats under Yranveckan som en del i en omfattande plan för att komma till rätta med det nya problemet.
– Fenomenet med sexofredanden har vi inte haft på det sättet tidigare, konstaterar Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig, Yrangruppen.

Under helgen så har en rad anmälda sexualbrott, sexofredanden och minst ett fall av våldtäkt, anmälts på flera festivaler i Sverige. Bland annat festivalen Putte i Parken i Karlstad där det rapporterades att grupper av unga män omringade flickor och förgrep sig sexuellt på dem.

Liknande övergrepp skedde under festivalen We Are Sthlm i Stockholm förra sommaren.Enligt en rapport från polisen i maj så hade i minst tio fall på olika evenemang en ensam flicka omringats av ett flertal män. Oftast har några av männen hållit fast flickan medan andra har tagit på bröst och kropp. I några fall har även byxor knäppts upp och dragits ner på brottsoffret.

Storsjöyran har sedan i höstas jobbat med att hantera det man bedömer som ett nytt läge.

– Fenomenet med sexofredanden har vi inte haft på det sättet tidigare, säger Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig Yrangruppen. Han säger samtidigt att säkerhet är något man jobbat med länge. Det har däremot förändrats under tid vad man riktat in sig på.

– Vi gör varje år riskanalyser. De gör vi ihop med polis, räddningstjänst och sociala myndigheter, säger Kauppi.

Alla brott ska stävjas. Men inför årets Storsjöyra har man identifierat två fokusområden:

• Vapenbrott (inklusive attentat) – Det kan handla om knivar eller andra former av vapen som vi ska se till att de inte kommer in på området, säger Stefan Kauppi.

• Sexualbrott

Ungefär 500 personer kommer att på olika sätt se till säkerheten på området under Yranveckan.

– Vi tycker att det är viktigt att mobilisera många människor i arbetet. Därför samarbetar vi med ett stort antal organisationer och frivilliggrupper i något som kallas för Samverkansgruppen.

Det görs även utbildningsinsatser berättar Stefan Kauppi.

– Det är lite olika eftersom att det är flera hundra som berörs. Men i grunden så handlar det om vaksamhet, säger han.

Man ska även staketera av buskage och rikta belysning på eventuella riskområden.

I april arrangerade Storsjöyran ett säkerhetseminarium för festivalorganisationen Livemusik Sverige.– Där hade vi bland annat Stephen Jerand som var med och föreläste.

De här rapporterade övergreppen i grupp har oftast skett på gratisfestivaler. Storsjöyran har inträde under helgen. Är det något som ni tar in i er säkerhetsbedömning?

– Nej. Vi förminskar inte problemet. Vi kan inte ta problemet på mindre allvar bara för att det varit mer övergrepp på gratisfestivaler. Det går inte. Vi måste göra det vi kan.

Mycket fokus har varit på arrangörens ansvar. Men det är inte arrangören som utför de här brotten.

– Det är kriminella handlingar. Man blir ledsen och förbannad när sånt här sker. Och inte bara på festivaler så klart. Ansvaret ligger hos förövaren. Sedan gör vi allt vad vi kan för att förhindra det.

Vågar föräldrar släppa iväg sina tonårsflickor på Storsjöyran och på Nöjesparken ensamma?

– Vi vet att Yran i grunden är en trygg festival att vara på. Med förstärkt säkerhetsarbete så kommer den att fortsätta vara en säker festival.