Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsjövargen avlivades efter skyddsjakt

Den varg som tassat runt i byn Storsjö avlivades under fredagen. Den sköts från helikopter drygt en kilometer från byn.

Det var personal från länsstyrelsen som efter beslut om skyddsjakt avlivade vargen vid ett-tiden på fredagen. Det var en mindre hane som vägde 33 kilo. DNA från vargen har tidigare analyserats där länsstyrelsen konstaterat att det inte handlar om en genetisk viktig individ.

Anledningen till att länsstyrelsen fattade beslut om skyddsjakt på vargen var att länsstyrelsen konstaterat att vargen börjat pinka in revir i ett särskilt område. Och området låg inom flyttledet som en renhjord behövde gå igenom för att flyttas till vinterbetet.

Vargen har befunnit sig i samebyarnas renbetesområde men har även de senaste veckorna varit synlig i byn vid ett flertal tillfällen. Bland annat har den slagit rådjur när den tämligen ogenerat tassat runt bland husen. För en vecka sedan dödades ett rådjur bara ett femtiotal meter från ett bostadshus.

– Vargen har även tagit och dödat minst en ren, även det i närheten av byn, säger Lars Liljemark, naturbevakare vid länsstyrelsen.

Ansökan om skyddsjakten kom från samebyarna Tåssåsen och Handölsdalen men även många bybor har reagerat och ville ha bort vargen.