Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Storsjöns rena vatten en myt”

Miljöchefen i Östersunds kommuns, Jari Hiltula, sa under dagens presskonferens att Storsjön är en av Europas renaste sjöar. Det dementerar laboratoriechefen Christer Näsström på Hjortens laboratorium i Östersund.

– Det är bara en myt. Särskilt ytvattnet kan innehålla flera olika bakterier och kvaliteten kan ändras från den ena dagen till den andra.

Sedan början av 1970-talet har Christer Näsström jobbat med att analysera vattenprover. Många av dem kommer från provtagningar i Storsjön.

– Själv skulle jag aldrig dricka vattnet direkt ur sjön som jag vet att en del gör. Det är bara mitt ute på flaket som det är så rent att det inte behöver någon rening. Runt om kring Östersund och Lugnvik kan det vara gott om e-colibakterier i vattnet, och de flesta bakterier kommer från reningsverket i Lugnvik, säger han.

Lena Svensson från Stockholm är en av dem som har dåliga erfarenheter av Storsjöns vatten.

– Vi har en stuga vid Lövtorpet på Frösön, där vår familj är så ofta vi kan. Flera gånger när vi bott i Lövtorpet har någon eller alla i familjen blivit magsjuk och varje gång vår son med familj hälsade på så har han fått springa på toaletten.

Lena Svensson började fundera på vad som orsakade magsjukan och trodde ett tag att det var maten. Men när besvären återkom hela tiden så kom hon att tänka på vattnet.

– Vi har vårt vattenintag till stugan en bit ut i Storsjön och vi kunde aldrig tro att det skulle vara något fel kvalitén på det. Man har ju alltid hört att vattnet i sjön ska vara så bra.

När Lena skickade in ett vattenprov fick hon svaret efter några dagar. Vattnet var inte tjänligt som dricksvatten, det innehöll bland annat e-colibakterier, alltså bakterier som finns i avföring.

– Vi visste inte vad vi skulle tro så vi efter ett tag skickade vi in ett prov till och fick samma resultat, inte tjänligt som dricksvatten.

Nu har Lena Svensson ordnat med en egen rening av vattnet där hon bland annat använder ozonfilter.

Det fungerar jättebra och nu törs vi dricka vårt vatten igen, säger hon.

Det var Christer Näsström som gjorde vattentestet åt Lena Svensson.

– När det gäller förorenat vatten på den sidan av Frösön så är det mycket troligt att det kommer från reningsverket i Lugnvik. Vi har testat vattnet därifrån och det har innehållit e-colibakterier.

– Jag önskar också att kommunen gjorde provtagningar på olika bäckar som rinner ut i Storsjön. Många gånger kan någon bäck bli förorenad av lantbruket.

På frågan om den nu aktuella parasiten som har däckat tusentals Östersundsbor kan ha funnits i vattnet tidigare, säger Christer Näsström att det är mer troligt än otroligt.

– Jag tror att om det tagits prover runt Storsjön tidigare, så hade vi nog hittat parasiten på en eller flera platser. Men jag tycker ändå att nu måste man söka efter källan med tanke på alla sjukdomsfallen, säger Christer Näsström.