Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsjön runt på tio timmar

IOGT-NTO-föreningen Breidablick arrangerade en kulturresa ingående i Folknykterhetens vecka, med fyra vitt skilda resmål.

Sten, trä, nostalgi och kyrkomålningar var temat för de olika resmålen.

Första stoppet var Glösa kalkmuseum. Från sten bar det sedan vidare till Wikners i Persåsen med deras fantasifyllda träarbeten. Nostalgitrippen blev Hovermo kvarn- och gårdsmuseum. Kyrkomålningarna besågs i Hackås kyrka. Resan på den västra sidan av Storsjön innehöll även information om olika sevärdheter för eventuella egna besök.

Tillbakablickar gjordes till tidigt 1900-tal, då det i dessa bygder fanns både en mycket stark frikyrko- och nykterhetsrörelse.

Deras stora framgångar resulterade i byggandet av kapell och ordenshus. 1900-talets första årtionden präglades även av byggandet av skolhus. Många av husen finns idag kvar, men med en annan funktion.

Oviksbygden har där en speciell historia, då Jämtlands första barnaskola grundades där 1651.

IOGT-NTO:s kulturresa runt Storsjön denna dag blev en resa från gamla tider till nutid, då man även passerade områden där tänkbar uranbrytning kunde ske.