Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsjöcupen slår rekord på nytt

Storsjöcupen förnekar sig inte. Sommarens upplaga slår nytt deltagarrekord – igen.
– Vi slår rekort på många fronter. Vi har 424 lag anmälda, 40 lag fler än i fjol, säger Sven-Bertil Bengtsson.

Cupgeneralen leder en organisation och ett idrottsarrangemang som är blivit en av Jämtlands absolut största succér – alla kategorier.

Intresset för att delta ökar ständigt. Dessutom är Storsjöcupen troligen den mest speciella fotbollscupen i Sverige.

– Det som är unikt är att vi har fler utländska lag än svenska, berättar Benny Brovinger – den mest långlivade av alla ledare i Storsjöcupen.

Årets upplaga lockar lag från Argentina, Mexico, Bangkok, Malta, Guatemala, Mongoliet, Sydafrika, Finland – och förstås från Norge.

– Dessutom har vi sagt ja till lag från Guinea. De har aldrig varit i Sverige förut. Det finns risker med Ebola (en svår sjukdom som härjat i området), men enligt expert har den ebbat ut, berättar Bengtsson, som dock är osäker om laget verkligen kommer till slut.

Klart är i alla fall att Storsjöcupen kommer att slå nya rekord, dessutom på flera fronter. Inte minst ekonomiskt.

– 40 nya lag ger ungefär 1 000 nya besökare. Det betyder säkert ett par miljoner extra för besöksnäringen.

Ambitionen är att nå 500 lag till 2018. Då krävs ny spelplaner och nya boenden.

En eller två nya konstgräsplaner på Sportfältet är drömmen. Redan i sommar kommer en annan, ny plan att tas i bruk.

Det handlar om ytan på nedre Sportfältet, mellan Växtvaruhuset och plan 4 och 5, där en häststaty står i dag.

– Jag och Leif Eén (vaktmästare) är överens om att det ska gå. Med lite förberedande arbete ska vi kunna få till en sjumannaplan, säger Sven-Bertil.

Vad gäller boende Storsjöcupen hittat ett nytt område som man vill utveckla sig i.

– Frösö Park kommer att bli ett fantastiskt område som kommer att betyda mycket för oss. Redan i år har 15 lag bokat in sig på B-kort (en form av självhushåll). I år finns dessutom utrymme för tio lag på A-kort.

Sven-Bertil Bengtsson nämner också den snart tomma Palmcrantzskolan som en framtida möjlighet, liksom Brunflo, där man är i färd med att lägga det gamla konstgräset från Arenans A-plan.

– Vi hade helst velat ha konstgräset på Torvallen, Sportfältet eller Odenvallen och använda det för ungdomsfotboll. Nu tror jag att de kommer att slitas ut ganska snabbt.

Ett problem när det gäller boendet att de aktuella skolorna som lagen bor i, ofta blir renoverade under juli månad. I år är det fyra-fem skolor som genomgår upprustning.

Ni har klart med 424 lag – är det vad ni mäktar med just nu?

– Ja, vi är på gränsen. Vi har inte boende till alla lag, men vi kämpar och vi ska klara av det.