Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjöcupen – mer än bara en fotbollsturnering

/
  • Jens Hugo Leiknes är lagledare i ett av Finnsnes Storsjöcuplag. ”Det är första gången det här laget är här. Bilresan hit är lång, men det var värt allt besvär för att ta sig hit”, säger han.
  • Turid Austheim och Rune Holmvik från Steinkjer är två fotbollsföräldrar som förlagt semestern till Östersund. ”Vi har målat husvagnen orange. Om pojkarnas lag går till final kör vi upp den till planen”, lovar Rune.
  • Vanja Sörensen från Finnsnes utanför Tromsö i Nordnorge trivs i Östersund. ”Solen skiner och det är varmt, vi är väldigt nöjda”, säger hon.

Storsjöcupen är inte bara barnens turnering. För många föräldrar innebär cupen att semestern är i full gång.
– Vecka 27 är helig. Den är redan inbokad för nästa år, säger Rune Holmvik från Steinkjer.

Annons

När barnen försvunnit i väg till Storsjöcupens planer för att spela matcher eller åkt in till centrum för att gå på stan njuter många fotbollsföräldrar av att ha lite semester.

Utanför Lillsjöskolan hittar vi en orangefärgad husvagn med fyra norrmän från Steinkjer utanför.

– Klubbfärgen är orange, därför tänkte vi att det måste vi visa upp för folk när vi åker till Storsjöcupen, berättar Rune Holmvik som är pappa till en spelare från ett av Egge IL:s två P12-lag.

– Det var en del arbete med husvagnen. Den skulle putsas upp och målas, men resultatet blev bra, säger han.

Egentligen finns det bara ett litet fel med den orangea kampanjen:

– Vi började den lite för sent. Därför fick vi bara med oss tre-fyra husvagnar i rätt färg, till nästa år ska de bli fler, fortsätter Rune.

Det orangea inslaget i stan skulle i så fall kunna bli signifikant. Allt som allt har Egge hela 14 lag på plats i Östersund under cupveckan.

Dessutom är uppslutningen från spelarnas föräldrar närmast total.

– Bland våra två P12-lag tror jag att alla föräldrar är med, säger Ann Margrethe Malmo.

– Det blir en speciell stämning kring laget och turneringen. Vi har väldigt trevligt ihop och det är väldigt socialt när man campar tillsammans med andra föräldrar, säger hon.

Vad gör ni om dagarna när det inte finns några matcher att följa?

– Vi grillar, sitter och pratar, och shoppar så klart. Det finns mycket att göra, säger Turid Austheim.

Rune Holmvik fyller i:

– Vecka 27 är helig, då måsta man planera in semestern. Det här är andra året i följd vi är på Storsjöcupen och jag kan lova att vi har många framför oss, säger han.

Ett stenkast därifrån, vid Storsjöskolan, sitter några familjer från Finnsnes i norra Norge. De har slagit upp sitt tält strax utanför den sovsal där barnen i laget sover.

– Vi är nio vuxna som följde med laget så vi får plats i två tält. Finnsnes som förening har varit här många år tidigare, men för vårt lag är det första gången, säger Jens Hugo Leiknes.

– Och vi trivs. Maten är bra, planerna är fina och det finns mycket att göra. Det är en lång bilresa för att ta sig hit, kring 20 timmar, så vi passar på att ta semester i samband med cupen, säger han.

– Vi ser på alla matcher. Annars är det shopping eller besök på zoo och badet som gäller, säger Vanja Sörensen.

För henne har veckan i Östersund blivit lite av en solsemester i södern.

– När vi åkte hemifrån var det kallt och regnigt så det är skönt att komma hit till solen, säger hon.

– Det här är en jättefin turnering och staden är otroligt vacker. Vi är väldigt nöjda.

Storsjöcupen har återigen gjort bra reklam för Östersund. Lita på att vecka 27 kommer innebära fullt med folk på gator, torg och fotbollsplaner även nästa år.

Mer läsning

Annons