Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsjöcupen genererar 32 miljoner kronor i intäkter

Att Storsjöcupen sätter fart på det lokala näringslivet har länge varit känt.
Nu finns det också exakta siffror på den turism-ekonomiska effekten: 32 miljoner genereras under cupveckan.
– Jag är överraskad, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Det är forskningsprojektet Event Compass under ledning av Robert Pettersson som i går presenterade en rad intressanta siffror kring Storsjöcupen.

Genom en mängd intervjuer vet man hur besökarna upplever cupen:

– Cupen får höga betyg i många kategorier säger Pettersson. "Helhetsbetyget" 4,5 på en femgradigskala är väldigt högt och samma betyg på "servicekvalliten" sticker också ut. Speciellt kanske det senare, säger Pettersson.

Man vet också vilken ekonomisk effekt cupen har i kommunen:

• Varje cupbesökare stannar i snitt 4,7 nätter i Östersund.

• Den dagliga konsumtionen per person ligger på 512 kronor.

Multiplicerar man de faktorerna med en total besökssiffra på 22 000 personer landar man på 52 miljoner i spenderade kronor.

Om man sedan räknar bort andelen som kommer ur plånböckerna på bofasta besökare får man en turismekonomisk effekt på dryga 32 miljoner kronor.

En hög siffra – som Robert Pettersson menar att man kan lita på:

– Den enda reservationen man kan ha är mot den totala besökssiffran 22 000, det är en siffra som cupen själva kommit fram till. Men vi har faktiskt ingen anledning att betvivla den.

Storsjöcupens ordförande Sven-Bertil Bengtsson går i god för uppskattningen:

– Jag tror att vi lagt oss i underkant när vi räknar på 22 000 besökare.

32 miljoner in i näringslivet är förstås ett tungt argument när de politiska besluten som påverkar cupens framtid ska fattas. Och just nu finns några avgörande frågor att ta ställning till:

– Vi har fått två planer utdömda (Råplan och Warners), de är i för dåligt skick. Samtidigt kommer vi förlora B-plan på Hofvallen och hur det blir med Jägarvallen är vi osäkra på. Osäkert är det även om vi kan använda Palmcrantzskolan där vi brukar kunna förlägga ett 30-tal lag, säger Sven-Bertil Bengtsson.

Det innebär att man trots att Brunflo, med tre planer och boende för 45 lag, är mycket nära att införlivas i cupen riskerar att gå "back" i fråga om tillgång på anläggningar.

Något som förstås inte gynnar cupens planer på att växa med ytterligare 100 lag (från 416 i somras) fram till 2018.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson:

– När det gäller direkta åtgärder, som att få Råplan och Warners i bra skick, måste vi komma till beslut så fort som möjligt. Där ser man ju tydligt att vi kan göra stor skillnad med ganska få skattekronor.

– I fråga om investeringar i nya anläggningar är det en längre väg till beslut, menar Andersson.

Det hon då syftar till är Sven-Bertil Bengtssons vision om att lägga konstgräs på Odenvallen och Torvallens grusplan – något som han menar inte kommer att kosta kommunen mer än cirka fem miljoner kronor.

Om det bidrar till att cupen kan fortsätta växa borde man kunna räkna hem en sådan investering på några få år, eller är det för enkel matematik att säga så?

– Det är klart att man kan bryta ut det och se det som en god investering ... men innan kommunen gör den typen av satsningar ser vi gärna att idrottsrörelsen är ense om att det är just det som står först på prioriteringslistan, det är ju så vi jobbat de senaste åren, säger hon.

Vad säger du undersökningens slutsatser?

– Jag visste att det har hänt en del sedan man gjorde den senaste undersökningen 2009, men jag är ändå överraskad att den ekonomiska effekten var så stor, säger Andersson.