Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjöbygdens demensförening

Annons
Storsjöbygdens demensförening uppmärksammade Internationella alzheimerdagen den 21 september med en sammankomst i Seniorernas hus i Östersund.
Internationella alzheimerdagen instiftades 1994 vid Alzheimer’s Disease Internationals konferens och tioårsjubileum i Skottland. Konferensens första dag var den 21 september. Alzheimers sjukdom utgör ungefär hälften av alla demenssjukdomar och drabbar i dag cirka 90 000 personer i Sverige. Det är en gradvis förstörelse av hjärnceller som sker. Inga botemedel finns i dag, men läkemedel finns som delvis mildrar sjukdomssymptomen. I de flesta fall kan personer med sjukdomen vårdas i hemmet.
Anneli Persson och Mona Eriksson gav några exempel på vanliga situationer som uppstår till följd av sjukdomen och hur man som anhörig kan reagera. De gav också värdefulla tips och råd i bemötande. Anhöriga har rätt till bistånd i olika former för att klara av de situationer som sjukdomen medför. Om bland annat detta berättade Suzanne Göransson, som är projektledare för ett länsövergripande anhörigprojekt. En anhörig berättade lite om den verklighet som hon och hennes man levt i under några år och det visade sig att många andra också hade liknande erfarenheter. 35 personer deltog vid träffen som avslutades med fika och diskussioner.

Mer läsning

Annons