Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsjöbadet dyrare och dyrare

60 miljoner kronor på tio år. Så mycket behöver det investeras ytterligare i underhåll av Storsjöbadet.

Den stora ombyggnaden av Storsjöbadet påbörjades 2006. Då budgeterades 41 miljoner kronor för renoveringen. I slutet av 2008 så hade kostnaden växt till prognostiserade 82 miljoner kronor.

I en revisionsrapport som behandlar investeringarna kring Storsjöbadet och presenterades i slutet av januari beräknas det kommande behovet av underhåll och renoveringar kosta ytterligare 60 miljoner kronor. Perioden för beräkningen är tio år, 2013 till 2023.

2010 upptäcktes fuktskador i den gamla delen av badet. När en anlitad konsult 2011 utvidgade undersökningarna hittades även skador i de nya delarna av byggnaden. Hur stora kostnader som skadorna gett upphov till eller om ansvaret för betalningen ligger på kommunen eller entreprenören är inte fastställt enligt revisionsrapporten.

Av de 60 miljoner som kommer att behöva läggas på underhåll de kommande åren enligt planen så är den största utgiften åtgärder för byggnaden, som kommer kosta 41,5 miljoner. Det är främst att åtgärda fuktskador i byggnaderna som gör underhållskostanden så pass hög.

Den totala investeringskostnaden för Storsjöbadet har ännu inte kunnat fastställas. Trots att det gått 8 år sedan byggstart. I slutet av 2013 var 89,4 miljoner bokförda som investering i badanläggningen.

– Vi har ställt frågan om när det går från investering till underhåll till utförarstyrelsen, säger Per Söderberg som är ordförande i revisionen i Östersunds kommun. Det är ovanligt att en investering löper på under så här lång tid. Men i det här fallet beror det till viss del på att det är oklart om kostnaden för fuktskadorna ska hamna på byggföretag eller hos kommunen, säger Per Söderberg.

Revisionen vill ha svar från de ansvariga till slutet på mars månad 2014.