Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsatsning i fara i tvist om bostäder

Storsatsningen på ett handelscenter i Storlien kan vara i farozonen då exploatören inte accepterar Åre kommuns krav: att också bygga bostäder för de anställda.

Vid E14-infarten till Storlien planerar norska bolaget Conceptor AS ett handelshus på drygt 12 000 kvadratmeter. Detaljplanen skulle ha klubbats i Åres fullmäktige i juni men ärendet sköts upp eftersom det inte fanns ett påskrivet exploateringsavtal.

Anledningen är de krav Åre kommun ställer på Conceptor att också bygga ett 50-tal bostäder till de som ska arbeta i handelshuset. Men det tycker man på Conceptor är ett orimligt krav som skulle kosta dem miljontals kronor extra, utan garanti för att bostäderna verkligen blir bebodda.

Åre kommun å sin sida tycker kraven är rimliga. I många år har det varit bostadsbrist i Storlien där de flesta tillgängliga permanentbostäder under lång tid köpts upp av norrmän för fritidsboende. Nu väntas det nya handelscentret medföra omkring 100 arbetstillfällen och de som anställs kommer att behöva bostäder.

Förhandlingar pågår mellan parterna för att försöka lösa tvisten.