Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Större risk för äldre att skadas i trafiken

Äldre bil­förare löper 2,5 gånger större risk än de mellan 30 och 70 år att skadas eller dödas i trafiken.

Transportstyrelsen har undersökt hur det går för äldre bilförare i trafiken. Resultatet visar att trots att trafikintensiteten och trafikmiljön förändrats sedan dagens pensionärer tog körkort har de flesta lyckats anpassa sig till förändringarna på ett bra sätt.

Att bli äldre innebär dock att kroppen blir skörare och reaktionsförmågan förändras, vilket påverkar både risken för allvarlig skada samt körlämplighet.

Det diskuteras ofta vilka som är farligast i trafiken, de unga oerfarna bilförarna eller de som är riktigt gamla. Svaret är egentligen att båda grupperna är farliga och överrepresenterade i olyckor. Men det finns stora skillnader. Statistik från USA visar att unga bilförare oftare hamnar i olyckor vid mörkerkörning, medan mer än av 80 procent av alla dödsolyckor där äldre är inblandade sker i dagsljus.

Trafiksäkerhetsexperten Claes Tingvall, framhåller att det inte går att skylla på blott och enbart ungdom eller ålderdom när en olycka ska förklaras. Det är mer komplicerat än så. Enligt honom är det i de flesta fall en kombination av risker som leder fram till en allvarlig olycka.

Att bara använda de inblandades ålder som förklaringsmodell tycker han är fel.