Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Större chans att överleva om du bor här

Befinner du dig i Jämtland och drabbas av ett hjärtstopp är chansen stor att du överlever ett hjärtstopp.
Här finns det nämligen allra flest hjärtstartare i hele Sverige.

De första minuterarna är de allra viktigaste för att du ska ha en chans att överleva. Varje år drabbas 10 000 personer av ett plötsligt hjärtstopp och för dem kan närheten till en hjärtstartare vara skillnad mellan liv och död.

Hjärt- Lungfondens granskning av hur många hjärtstartare det finns per 1000 invånare i landet visar att Jämtland är det län som har allra flest.

– Den som drabbas av plötsligt hjärtstopp och får en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder har 75 procents chans att överleva. Ju fler hjärtstartare som finns i samhället, desto fler liv kan vi rädda, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Totalt finns det 225 hjärtstartare i länet vilket motsvarar 1,78 registrerade hjärtstartare per 1000 invånare, det är fler än genomsnittet i hela Sverige.

De senaste två åren har antalet överlevande som drabbas av ett hjärtstopp ökat från 300 till 500.