Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stororder på 5 miljoner till Hedeföretaget Sustainable Cards

Efter fem års forskning har Sustainable Cards i Hede nått sitt mål. Nu blir deras hållbara tränycklar standard på alla Scandic hotell.

– Det är första storordern sedan nyckeln utvecklats. Det betyder enormt mycket för oss, säger Peo Åkesson.

Annons

För Sustainable Cards grundare och huvudägare Peo Åkesson ses det nytecknade avtalet som en språngbräda för företaget. Ordern beräknas vara värd 4–5 miljoner kronor.

– Vi har fått en hel hotellkedja som vill ha våra tränycklar och det handlar om flera år, säger han.

Scandic har 157 hotell i nio länder. Varje år ska två miljoner kort tillverkas hos Hedeföretaget, som har en kapacitet att tillverka 15 miljoner tränycklar om året.

– Vi kommer att leverera löpande. Det handlar om 3 000–5 000 kort per beställning.

Företaget har fem fast anställda i Hede och i dagläget behöver de inte anställa fler. Men Peo Åkesson tror att med Scandic i bagaget kommer efterfrågan bara att öka. Han berättar att de redan pratar med potentiella partners som H&M, Ikea, Hilton och Marriott hotels.

– Ingen ville vara först, eftersom träkorten är något dyrare än plastkorten, säger han.

Sustainable Cards är ett amerikanskt företag som tagit över och vidareutvecklat Bengt Slöjdares verksamhet i Hede. Peo Åkesson är uppvuxen i Sverige med ett förflutet inom bank och finans. Han flyttade till USA för 15 år sedan och företagsidén med tränycklarna snubblade han över.

– Jag checkade in på ett Scandic hotell för fem år sedan och fick ett träkort i handen. Jag hade finansierat många hotell och visste att det fanns ett stort intresse för miljö, säger han.

Samarbetet mellan Bengt Slöjdare och Scandic fanns redan och det är den relationen Peo byggt vidare på. Tränyckeln har varit standard i flera år, enligt Inger Mattsson som är hållbarhetsansvarig på Scandic. Men de gamla korten har strulat och därför har flera hotell valt att ta tillbaka plastkorten.

– Korten får inte damma eller flisa sig, då strular elektroniken. Vissa har lagt mycket energi på att programmera om och rengöra låsen, säger hon.

Nu har de testat de nya korten på de mest krävande hotellen med känsliga lås. Med den nya tekniken, ett tunt plastlager ovanpå magnetremsan, vet de att nycklarna fungerar. Vid årsskiftet ska alla hotell i kedjan ha bytt bort plastkorten.