Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormen påverkade testresultat

Luften i Östersund är bättre än på mycket länge enligt mätningar från Wargentinsskolan. Men resultatet är förmodligen fel.

– Vi litar inte fullt på resultatet, säger läraren Anna Jansson.

I tio år har Anna Jansson, lärare på Wargentinskolan, tillsammans med sina elever mätt halten av kvävedixiod per kubikmeter luft på utvalda platser i Östersund. Anna Jansson och hennes elever hade hyrt passiva provtagare, som de hade impregnerat för att reagera med kvävedioxider, som är en del av bilars avgaser. Provtagarna var noga utplacerade i Östersund under en vecka.

I år var mätvärdena betydligt lägre än normalt. Vid korsningen Rådhusgatan-Biblioteksgatan, alldeles nedanför skolan, mättes på 20 mikrogram per kubikmeter upp. Tidigare har ett vanligt värde varit 60 mikrogram.

– Vi har fått lägre resultat än tidigare år och vi funderar på felkällan, säger Anna Jansson.

Hon ser den senaste tidens extrema väder med stormen Ivar som en troligen förklaring till de låga värdena.

– Vi funderar på om stormen har ställt till det lite. Det är naturligtvis bra för miljön, men omblandningen av luften blir mycket större, säger Anna Jansson.

Detta gjorde att de förväntat högre värdena vid övergångställena, som det vid Rådhuset, alldeles nedanför skolan, uteblev.

– Det verkar som att vi har världens bästa miljö i Östersund och det är visserligen positivt, men vi litar inte fullt på resultatet eftersom det är markant lägre än tidigare, säger Anna Jansson.

Att biltrafiken skulle ha minskat drastiskt är inte en trolig förklaring enligt henne. Det är mer realistiskt att tro att den senaste tidens hårda vindar spelar roll.

– Det är passiva provtagare, vinden spelar roll – rörelsen i luften spelar roll. Det är därför man får så höga halter på vintern när luften rör sig mindre på grund av att det är kallt. Det är hög densitet på kall luft som håller sig nära marknivå. Dessutom håller sig kvävedioxid, som vi mäter. också nära marknivå, så den är lite tyngre.

Eftersom det fanns tveksamheter med resultaten på mätningarna kommer Anna Jansson och hennes elever från det naturvetenskapliga programmets tredje år att göra nya mätningar i januari.

– Om det knäpper till i januari och blir riktigt kallt finns det anledning att göra det på exakt samma ställe. Men då kommer vi inte att ta ut alla mätare utan då tar vi precis runt skolan där trafiken är som högst, säger Anna Jansson.