Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormen Ivars framfart under torsdagskvällen

Räddningstjänsten evakuerade en restaurang i Östersund då taket höll på att blåsa av, träd föll över hus och vägar. Tusentals länsbor blev utan ström.

Det var stormen Ivar som slog till med full kraft.

Annons

Vi var förvarnade. Redan på torsdagseftermiddagen visste vi att stormen Ivar var på väg då medierna rapporterade om något som närmare kunde betecknas som en krigszon: "Polisen använder megafonen för att få folk att stanna inne", rapporterade adressa.no vid femtiden på eftermiddagen.

Just då var det lugnet före Ivar i Åre. Sedan slog han till med full kraft och rev sönder taket på Holiday Club (läs artikeln här intill).

När det var som värst var det orkanvindar i byarna. Blåhammaren uppvisade exempelvis orkanbyar på upp mot 46 meter per sekund medan Skistar påvisade vindstyrkor på närmare 50 meter per sekund på Åreskutan. Flatruet piskades upp med 41 meter per sekund redan vid 19-tiden på kvällen.

Inget hörn av länet verkar ha lämnats orört av stormen.

Sent i går kväll uppges att mellan 20 000 och 30 000 länsbor ska ha blivit strömlösa under kvällen. Härjeåns rapporterar om cirka 12 000 abonnenter, Jämtkraft beräknade vid 22-tiden att 6400 var utan el och Eon 1250 stycken där Hammerdal och Stugun var värst drabbat.

På många ställen i länet, även i centrala Östersund, var det stundom ett rent kaos med plåttakt och träbråte, grenar och kvistar överallt.

Delar av centrala Östersund spärrades bland annat av för att hindra människor från att skadas eftersom åtminstone två tak har blåst av.

Ett stort takparti landade mitt på parkeringsfickan för taxibilarna på Kyrkgatan utanför Åhléns i Östersund vid 21-tiden. Polisen var snabbt på plats och spärrade av gatan.

Och en restaurang i centrala Östersund fick spärras av eftersom taket till fastigheten hade skadats. Räddningstjänsten fattade beslut att restaurangen skulle evakueras.

Vallsundsbron beslutades också att stängas av vid 21.30-tiden för att eventuellt kunna öppnas först klockan 04.00 på luciamorgonen. I skrivande stund är det de uppgifterna som gäller från Trafikverket.

Och LT:s läsare rapporterade under hela torsdagskvällen om fallna träd längs vägar och på hus över stora delar av länet.

Blåljusmyndigheterna i länet hade tidigt under torsdagen beslutat att förstärka med extra personal i Åre, Strömsunds, Ragunda och Bräcke kommuner. Räddningstjänsten i Jämtland ville inte chansa utan bemannade samtliga 32 stationer