Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormen Ivar - skador för över 20 miljoner

Länsförsäkringar Jämtland har efter stormen Ivar fått in över 200 skadeanmälningar, där skador på byggnader är i majoritet. Bara en bråkdel gäller stormskadad skog.

Första dagen efter stormen Ivar hade Länsförsäkringar mer än dubbelt så många skadeanmälningar jämfört med stormen Hilde, som slog till en knapp månad tidigare.

Och två år efter Dagmar, som härjade julhelgen 2011, kan det konstateras att det blev uppemot 800 anmälda skador där 20 miljoner betalades ut som ersättning för skador på egendom och skog.

När det gäller anmälningarna efter Ivar har Länsförsäkringar bara fått in runt 15 anmälningar som rör stormskadad skog, enligt skadechef Kent Karlstrand, Länsförsäkringar Jämtland. Och förklaringen är enkel.

– För att kunna anmäla måste man ge sig ut och besikta skogen och det har man inte hunnit med det än. Men anmälningarna kommer att öka successivt, säger han.

En första bedömning av skadorna efter Ivar är att de är minst lika omfattande som efter Dagmar.

– Jag tror att skadekostnaden för Ivar kommer att ligga på minst 20 miljoner kronor och då innefattas byggnader, fordon och skogsskador. Skogsskadorna kommer uppskattningsvis att bestå av hälften, säger Kent Karlstrand.

Han påpekar att det är viktigt att tänka på säkerheten när man som skogsägare måste ta reda på alla fällda träd.

– Det är stora faror med att hantera träd som hänger och vindfällen. Var försiktig och anlita yrkesfolk om det finns möjlighet till det, säger Kent Karlstrand.