Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormen drabbar hela länet

Elföretagen rustar sig till tänderna inför höstens femte storm.

Uppmaningen: Håll dig inomhus.

Annons

Jämtkraft kallade i princip hela personalstyrkan till samordningsmöte under torsdagsförmiddagen.

– Vi gör förberedelser utifrån den vädervarning som gäller för länet. Vi har en klass 3-varning utfärdad och det innebär att vi har vindbyar på mellan 30 - 34 m s under torsdag kväll, konstaterar Pär-Erik Petrusson, avdelningschef på elnät Jämtkraft.

När stormen Dagmar svepte in 2011 drabbade den i huvudsak den södra delen av länet. När Hilde slog till valde hon den norra delen.

– Den här gången ser det ut att beröra hela området, säger Pär-Erik Petrusson.

Jämtkraft hade en plan redan på onsdagen.

– Vi har gjort förberedelsen sedan i onsdags och har förberett för att 70 personer ska jobba. Vi har bokat helikoptrar som ska gå upp under fredagen och få överblick av läget. Och de är även bokade under lördagen.

Även skogsmaskinförare, huggentreprenörer och gräventreprenörer är kopplade till styrkan som ska tackla konsekvenserna av stormen.

Länet har varit med om en ovanligt stormig höst.

– Ja, det har varit många lågtryck som har passerat. Mer än vanligt. Senast vi hade de här stormstyrkorna var under Dagmar 2011 som drog in över juldagen

Men enligt Pär-Erik Petrusson är det inte tre stormar som har svept över länet den här hösten.

– Nej det här är den femte. Vi har haft relativt kraftiga vindar över vårt område vid fem tillfällen under hösten, Men alla har inte medfört driftsstörningar, men de har varit ganska kraftiga och har nått stormstyrka.

Vad befarar du med stormen Ivar?

– Vi har ett robust nät som vi byggde under vår vädersäkring och det har visat sig vara en rätt investering. Vi vet också att det när de här ovädren kommer in får vi många vindfällen över de isolerade ledningar som vi har. Blir det tillräckligt mycket vindfällen så ledningarna inte håller mekaniskt, då blir det strömavbrott. Men det tar också tid att rensa upp.

Vilka uppmaningar har du till länsborna?

– De finns bland annat SMHI:s prognoser och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Uppmaningen är att ta det försiktigt och inte ge sig ut i onödan.

Vad händer nu?

– Vi kommer att vara fullt aktiverade under kvällen för att via fjärrkontroll göra omkopplingar i nätet för att återställa strömförsörjningen till så många som möjligt. När stormen rasar som värst har vi gjort bedömningen att vi inte kan skicka ut vår personal och göra felavhjälpande åtgärder då.

Enligt de informationer som finns under torsdagseftermiddagen ska stormen svepa in under kvällen.

– Jag följer SMHI:s prognoser och för vårt område visar det sig att det blir värst från sen eftermiddag och kvällen. Det ska bedarra under morgontimmarna.