Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storlien och Meråker samarbetar

Storliens högfjällshotell öppnar snart efter att ha varit stängt till och från sedan 2008. I samband med detta startar ett samarbete med arbetsnamnet Visit Meråker Storlien.

Det anrika högfjällshotellet i Storlien som invigdes 1932 har varit delvis stängt sedan 2008 och hela förra säsongen var det inte öppet en enda dag. Nu tas hotellet i drift igen med premiär den 23 november.

– Vi kommer anställa ett 20-tal under säsong och sen kommer staben växa under större evenemang, säger Ronny Juhlin, driftschef för högfjällshotellet.

I samband med detta lanseras ett samarbete mellan Storlien på svenska sidan och Meråker på den norska sidan. Tanken är att nyttja Meråkers skidanläggning och dess sportfaciliteter, som skidskyttestadion och tio mil preparerade spår samtidigt som Storlien har, förutom gränshandeln och skidanläggningen, boende med cirka 600 bäddar.

– Meråker har fantastisk tillgång med exempelvis alpinanläggning med 510 meters fallhöjd och med en längsta backe på 3,4 kilometer. Men de har inget rejält boende, säger Ronny Juhlin.

För att jämföra kan nämnas att Storliens fallhöjd är cirka 190 meter.

Nu ska det bli en gemensam turistdestination. Bland annat ska det skapas gemensamma bokningsplattformar och undersökas om transportmöjligheterna mellan anläggningarna kan utvecklas. I dag går det att, förutom köra bil, ta Nabotåget mellan destinationerna. Men samarbetet ska innefatta mer än så.

– Intentionen är ett gemensamt liftkort redan till vintern, säger Ronny Juhlin.

Åre kommun har gått in med ett stöd på 100 000 kronor för projektet.

– Men det är inte skattepengar utan från andra finansieringskällor, poängterar Janne Andersson, näringslivschef i Åre kommun.

Han menar att om man lägger ihop utbudet på den norska och svenska sidan blir det ett bättre turistutbud.

– Det är ju ett positivt inslag att näringen på båda sidor verkar vara så engagerade, säger Janne Andersson.