Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storhognas meste exploatör tror stenhårt på området

 
Byggande i Bergs kommun
Visa alla artiklar

Storhogna och Klövsjö är de områden i Bergs kommun där byggboomen har märkts allra tydligast de senaste åren. En av de större exploatörerna är Peo Conic som ser en fortsatt stor potential i området.

Första gången han besökte Storhogna var jul- och nyårshelgen 2003. Peo Conic förälskade sig direkt i den lilla fjällbyn och valde att stanna tre veckor i stället för en.

– Efter den vistelsen började jag och min familj leta efter ett boende i Storhogna men vi hittade inget som passade oss och jag tyckte att det var konstigt att det knappt fanns några tomter till salu i området, säger Peo Conic.

Det var då tankarna föddes om att han själv kunde bli delaktig i en satsning på att exploatera Storhogna. Ett par år senare köpte Peo Conic drygt 700 hektar mark i området och ett par år senare involverades partnern Bengt Hamberg. Resten är som man brukar säga historia.

Byggboom i Bergs kommun - rekord flera år i rad

Under de år som följt sedan dess har Peo Conic med koncernen Hogna invest byggt många lägenheter och sålt ett stort antal tomter på orten.

– Vi började med att utveckla området ovanför hotellet där vi gjorde 20 tomter. Senare har vi gått vidare med det som heter Utsikten där vi har totalt 160 tomter varav 80 är sålda hittills, säger han.

Och flera projekt är på gång. Intill det nybyggda aktivitetshuset M kommer koncernen att bygga ett torg och kring det är tanken att såväl bostäder som lägenheter ska växa fram. Men det största projektet gäller ett område på Mellanfjällets sluttning.

– Solsidan är ett annat projekt som vi jobbar med. Där planerar vi 366 tomter, säger Peo Conic och berättar att ungefär 25 har sålts hittills.

Att området ska bli alltför exploaterat och skrämma iväg framtida tomtköpare tror han inte. Peo Conic säger att ungefär 80 procent av de som köper tomter eller lägenheter i Storhogna bor i Mälardalen.

– De vill ha lite lyx och bekvämlighet på sin semester samtidigt som de vill uppleva fjällvärlden med dess frilutsliv.

Peo Conic förutspår att Storhogna kommer att fortsätta utvecklas i snabb takt de kommande åren.

– Om tio år tror jag att det finns en sexstolslift och ett större backsystem i Storhogna. Det finns också en fungerande bykärna med matbutik, restauranger och skidshop. Men framförallt tror jag att Storhogna är betydligt mer känt utanför länets gränser, säger han.