Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storfavoriten Jay vann "Idol" 2010

Det blev storfavoriten Jay Smith som trots en bitvis skandalkantad säsong tog hem segern i "Idol" 2010.

– Nu ska jag ta en stor grogg, utbrast vinnaren när finalen var avgjord.

Annons

Redan för några veckor sedan stängde ett spelbolag sin vadslagning på "Idol"-finalen. Så säkra var de på att rockkillen och lagerarbetaren från Helsingborg skulle stå som segrare på Globens scen. Och visst blev det Jay Smith som sjöng hem "Idol" 2010, före Minnah Karlsson, som alltså snubblade på målsnöret.

– Nu känner jag mig helt tom, sade den omtumlade vinnaren när tv-kamerorna slocknat.

Det började inte så bra. Jay Smiths första låt för kvällen var en rockig version av Creeds "Higher". Låten var hans eget val, men juryn var inte så imponerad av hans insats.

– Du sjunger som vanligt som en gud, men det här var ljummet. Fel låtval, sade en besviken Laila Bagge Wahlgren, som efter sändningen avslöjade att Minnah Karlsson varit hennes personliga favorit till segern.

Anders Bagge var däremot nöjd med resultatet i årets tävling:

– För tio veckor sedan skrev jag i ett brev hemma att det var Jay som skulle vinna. Jag har varit helt såld på honom, berättade han efter finalen.

Minnah Karlsson var en god förlorare.

– Det känns inte som en förlust. Jag är jätteglad att jag kom hit. Nu är jag sugen på champagne! sade hon glatt.

Finalens utgång var långt ifrån självklar på förhand, även om Jay Smith varit favorit länge. Men då Minnah Karlsson glänst i sitt första sångnummer, Gwen Stefanis "What you waiting for", låg de två idolerna lika i popularitet när de gick upp på scenen för att sjunga vinnarlåten, balladen "Dreaming people", som komponerats av bland andra Christian Walz.

– Fram till att jag hörde min egen röst trodde jag att Minnah skulle vinna, hon gjorde den så jävla bra, berättade Jay Smith, som alltså till sin förvåning och lycka blev den som fick sjunga låten en gång till – i det gyllene konfettiregnet.

Nu väntar hårt jobb i skivstudion för vinnaren, som ska ge ut både ett album med de låtar han framfört under "Idol"-säsongen och ett helt eget.