Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storebror ser dig

I skrämmande böcker om framtiden är vi under ständig bevakning. Nu är det verklighet. På grund av rörelsekänsliga kontroller ...

Rörelser är farligt. Känsliga grejer, skulle man kunna säga. Jag tänker inte bara på valrörelsen, som gav oss främligsfientliga krafter i riksdagen. Räcker inte det kan du ju fråga Mona Sahlin hur hon ser på det hela.

Men för att sätta in det hela i rätt perspektiv, en liten historielektion:

I George Orwells dystopi 1984 skildras ett totalitärt samhälle där alla är under övervakning, hela tiden, även i sina hem. Storebror ser dig heter det i en återkommande slogan. Liknande kusliga framtidsscenarion skildras i andra böcker. Huxleys Du sköna nya värld, Ray Bradburys Fahrenheit 451, Philip K. Dicks A.I.

En del av det här har vi sett på film också och på tal om film så råder ju snarlika dystopiska förhållanden i klassiska sf-rullen Total recall med Arnold Schwarzenegger som nu ska göras i nyversion, by the way.

Storebror ser dig.

Det var inte många år seden det utlöstes ramaskrin när butiker och bensinstationer ville sätta in övervakningskameror. Nu är det standard i handeln och vi kräver – v i (!) kräver – övervakningskameror i taxi och på bussar.

Då är det kanske inte konstigt att vi dessutom hjälper till med att sätta upp storebrors övervakningskameror i våra hem. Inte nog med det – vi betalar för dem också. Vi är dessutom övertygade om att det gör våra liv roligare.

Jag tänker alltså på Microsofts Xbox 360-kamera (och i viss mån Sonys motsvarighet) som används till de rörelsekänsliga Kinect-spelen. Baksidan av myntet är att Microsoft kan se rätt in i ditt privatliv via Kinect. Kameran läser inte bara av dina rörelser, den ser vilka möbler du har, vilken klädstil som gäller hemma hos dig och så vidare.

Är du online med Kinect-kameran på? Vinka till Storebror!

En hög Microsoft-chef erkände nyligen i en intervju att man nuddat vid tanken på att använda informationen, att man såg affärsmässiga möjligheter i den nya tekniken.

Och medan jag blir upprörd över det här förtränger jag att Facebook redan riktar reklam till mig eftersom jag fyllt i vilka mina intressen är i informationen om mig.

Storebror ser dig.

Betyder det att den skrämmande framtiden är här nu?