Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbritannien väljer

I går gick Storbritannien till val, 44 miljoner röstberättigade hade att fördela 650 platser till det brittiska underhuset.

I skrivande stund, på torsdagseftermiddagen, finns inga rapporter om vartåt det barkar. Men att det blir en rysare är lika säkert som att ”Pang i bygget” är en hög form av humor.

För första gången sedan mellankrigstiden står inte valet mellan två utan tre någorlunda jämnstora partier: Liberaldemokraterna, Labour och Tories. Liberaldemokraternas opinionsryck i valrörelsens slutspurt tillsammans med Storbritanniens gammelmodiga valsystem har minst sagt rört till förutsättningarna. Det är – som vanligt – inte säkert att det största partiet, räknat i antal röster, faktiskt vinner regeringsmakten. Och hur ska Liberaldemokraterna agera i händelse av att de får en vågmästarroll, kommer de att tvinga bort Brown från premiärministerposten?

Tre partier, ett snårigt valsystem och miljontals väljare som inte väntas bestämma sig förrän vid valurnan ... Tur att detta val inte gäller Sverige, det skulle inte mitt hjärta klara av.

KO