Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbråk om prinsessnamn

Norske prinsessgemålen Ari Behn är på krigsstigen. Nyligen gick han till attack mot hovskvallret från en avdankad monarkikritisk hovman. Nu är språkprofessorn Finn-Erik Vinje målet för Behns ilska. Det handlar om prinsessnamn.

Annons

Den pensionerade språkprofessorn Vinje kan nog sägas få skylla sig själv sedan han i sin blogg uttryckt sig ovanligt elakt om Behn och hustrun, prinsessan Märta Louises namnskick för sina barn.
Vinje gick i taket i samband med att paret Behns dotter döptes till Emma Tallulah i veckan.
Bisarra namn
De ger sina barn bisarra, långsökta och fel sammansatta namn som förmodligen återspeglar Märtha Louises vurm för nyandlighet, dundrar språkprofessorn och ser förfärliga framtidsperspektiv:
”Rent teoretisk kan vi alltså – Gud förbjude – få ett statsöverhuvud i Norge som heter Emma Tallulah”, skriver professorn med hänvisning till att den nydöpta faktiskt är en tronarvinge, om än en bit från tronen. Han är inte heller imponerad av parets namnval på de äldre barnen, Maud Angelica och Leah Isadora.
”Varför inte Boadicea eller Consuelo? Eller mera på hemmaplan: Ikeah Decibel? skriver Vinje som ”önskar att norska föräldrar åter kunde döpa sina barn till Kari, Eva, Knut och Kjell”.
Kampanj mot paret
Men Vinje, som tidigare gjort sig känd för att försvara ordet negerkung i Pippi Långstrumpböckerna, får mothugg av en upprörd Ari Behn.
– Vinje skulle aldrig ha rackat ner på en granne som döpt sin son till Baltazae, för då hade han framstått som främlingsfientlig, säger Behn och framhåller att han själv är döpt till Ari Mikael, att systern heter Anja Sabrina och hustrun faktiskt också har ett dubbelnamn.
– Detta är inget konstigt men kanske svårt att förstå för en person som fått det för norska förhållanden ovanliga namnet Finn-Erik, säger Behn och tillägger att Venje i flera år fört en politisk kampanj mot paret.
Behn har också gått till attack mot den norska upplagan av skvallertidningen Se och Hörs Stockholmsredaktion som i samband med Behns besök i Sverige nyligen visade en bild när han pussar en svensk blondin på kinden och antyder att hans äktenskap är på väg att spricka.

Mer läsning

Annons