Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora utterskador på fiskodlingen i Landösjön

Under en kort tid har fiskodlingen i Landösjön fått skador för en och en halv miljon kronor som orsakats av en utter som härjat bland fiskkassarna.

– Vi är djupt bekymrade, säger biträdande platschefen, Elin Simonsson på Svensk fjällröding.

Annons

Bland det värsta en fiskodling kan råka ut för, är angrepp från en utter. Det har företaget Svensk fjällröding i Landön drabbats av och uttern redan orsakat stora förluster för företaget.

– Det var för några veckor sedan vi såg de första spåren efter uttern, säger Elin Simonsson. Det var spår i snön och den hade åkt kana utför en slänt. Det är typiskt för en utter att göra så, säger hon.

Personalen på fiskodlingen har under senare tid märkt att det flutit upp stora mängder död fisk från kassarna och fisken har haft bitmärken på sig.

– Varje morgon har vi sett spår efter uttern

– Vi tömde då en av kassarna med slaktfärdig fisk för att se om uttern gjort någon skada på själva kassen. När vi lyfte upp den såg vi flera stora hål och där har cirka 30.000 rödingar som vägde cirka 700 gram styck rymt ut i sjön. Vi hittade också mycket fisk som uttern bitit ihjäl.

• I pengar räknat, hur mycket var de fiskar som rymt och bitits ihjäl värda?

– Cirka 1,4 miljoner kronor! Det är mycket pengar för oss.

• Nu har ni bara undersökt en kasse. Tror du att uttern har skadat även några andra?

– Det är svårt att veta, men jag tror knappast att den bara gjort hål på en. Med lite otur är många av våra kassar skadade och det kan ha försvunnit mycket mer fisk från dem.

Nu har Svensk fjällröding vänt sig till Länsstyrelsen för att få hjälp att få bort uttern. Eftersom uttern är rödlistad och fridlyst är det inte bara att skjuta den.

Naturbevakaren Anders Dahlén på länsstyrelsen har monterat upp en så kallad gasolkanon längst ute på en av fiskodlingens bryggor i Landösjön.

– Jag har ställt in kanonen så att den smäller med jämna mellanrum under nattetid då uttern är aktiv, säger Ander Dahlén. Det är rätt höga smällar, uppåt 90 decibel. Ögonvittnen har berättat att uttern har kastat om och vänt när den hört smällarna.

Även grannarna till fiskodlingen har hört smällarna nattetid och har klagat över ljudet.

Anders Dahlén tycker inte att den här uttern beter sig riktigt normalt.

– En utter brukar inte vara kvar så länge på samma ställe eftersom den har stora revir. Det kan bero på att det finns så gott om mat vid fiskodlingen.

• Vad händer med uttern om den inte försvinner?

– Det kan inte jag ta ställning till, säger Anders Dahlén.

Rovdjursförvaltaren Johan Nyqvist på länsstyrelsen säger att fiskodlingen redan har ansökt om skyddsjakt på uttern men att länsstyrelsen vill prova andra vägar, som gasolkanonen och ljudskrämmor för att få uttern att lämna fiskodlingen utan att behöva skjuta den.

Några som säkert är glada över det stora fisktillskottet i Landösjön är alla vinterfiskare som kommer att börja fiska i sjön vid fiskepremiären om någon vecka.

Annons