Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora skillnader i moms mellan samiska kulturupplevelser

Det skiljer över 20 procent i moms beroende på var samiska kulturupplevelser erbjuds någonstans.

– Generellt sett för turistbranschen är det ett stort problem att det är så här. Frågorna drivs av både regionala och lokala turistaktörer, säger Jerker Bexelius, verksamhetsledare på Gaaltije i Östersund.

Momslagstiftningen får märkliga konsekvenser också för samiska företagare,

Om samisk kultur finns inne på museum eller ute i fri natur har stor betydelse i sammanhanget. Det har Ekoturismföreningen uppmärksammat.

Den som tittar på Nordiska museets samiska samlingar betalar 0 procent i moms. Samiska nationaldagen på Skansen beläggs med 3,6 procent. Om Skansen varit privatägd skulle momsen ha blivit 6 procent. I samband med hantverk och hushållning på samisk fjällgård är momsen 25 procent.

Flera olika sorters turistmoms krånglar till företagens vardag.

Ett exempel från Jukkasjärvi visar att ett samiskt friluftsmuseum används för vissa guidade aktiviteter. Då är momsen sex procent.

Men när samma guider befinner sig i rengärdet, eller far ut med besökare i det samiska renbeteslandskapet, blir momsen plötsligt fyra gånger högre - 25 procent. För boende och mat gäller tolv procentig moms.

– Lägre moms på naturguidningar skulle stärka de företag som väcker reslust, vilket i sin tur ger klirr i många andra kassor, säger Nils Torbjörn Nutti i en artikel på Ekoturismföreningens hemsida.

Han driver sitt upplevelseföretag i Jukkasjärvi och frågar sig om det kanske behövs en momsreform, som skulle skapa större intäkter än den kostar.

Gaaltije i Östersund sprider kunskap om sydsamisk kultur:

– Det är inte lyckligt att det är så stora skillnader beroende på vilken sida av väggen man befinner sig, säger Jerker Bexelius, verksamhetschef på Gaaltije.

När man från Gaaltijes sida drivit turistprojekt har de här frågorna varit uppe ganska ofta.

Jerker Bexelius bedömer att skillnaderna i moms behöver lyftas i ett större sammanhang, om de ska upp på den politiska agendan

– Det berör samiska företagare precis som andra turistföretagare. generellt sett för turistbranschen är det ett stort problem att det är så här, säger han.

– Samiska företagen måste ta rygg på övrig turistnäring. Jag känner inte till att det finns momsskillnader baserade på etnisk skillnad. Det är mer branschmässiga regler som är problematiska i sammanhanget, konstaterar Jerker Bexelius.