Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora skillnader i kostnaden för brandskydd i länet

Neddragningarna i räddningstjänsten försämrar kraftigt möjligheten att rädda liv, hävdar brandmännen. Det skulle gå att undvika om Östersunds kommun bara lade till femtio kronor mera per innevånare.

– Östersunds kommun betalar väldigt lite i förhållande till alla övriga kommuner.

Norra Jämtlands Räddningstjänstförbunds budget räcker inte till för att klara lagstiftningens krav. Det anser Brandmännens Riksförbund och har i yttranden motsatt sig de nedskärningar som förbundet beslutat om, i Hoting, Lit och Trångsviken. Man framhåller att förslaget enbart är baserat på ekonomin, ingen hänsyn har tagits till riskbilden inom förbundet.

– Man undrar verkligen vad de styrande har för funderingar och vad politikerna egentligen förväntar sig av räddningstjänsten, säger Melker Kjellgren, ordförande för BRF i Strömsunds kommun och brandman.

Även Länsstyrelsen tar förbundet i örat och efterlyser en analys över vilka effekter nedskärningarna kommer att få. Länsstyrelsen anser det angeläget att förbundet noggrant undersöker vilka effekter de föreslagna förändringarna kan medföra.

Melker Kjellgren säger att man nu inom förbundet byggt upp ett bra klimat och ett fungerande fackligt samarbete mellan de olika räddningskårerna:

– Därför kan vi nu föra fram väl underbyggda synpunkter, och hoppas att förbundsdirektionen lyssnar på oss.

En av dem som arbetar fackligt är Håkan Olofsson, deltidsbrandman i Gällö. Han har lagt ned mycket tid och kraft på att utreda hur förbundet ska kunna fungera på ett bra och säkert sätt för alla medborgare. Han hävdar att nedskärningarna helt kan undvikas, om bara Östersunds kommun tar lite större ekonomiskt ansvar:

– Östersunds kommun betalar väldigt lite i förhållande till de övriga kommunerna i förbundet. De betalar 472 kronor per invånare medan Bergs kommun betalar 1454 kronor. Alla kringkommunerna betalar över 1000 kr. Östersund jämför sig ofta med Sundsvall, där betalar man 892 kronor per invånare för sin räddningstjänst, alltså dubbelt som Östersund.

– Det skulle räcka om Östersunds kommun satsade 50 kronor mera per invånare. Då skulle vi kunna ha en kostnadseffektiv verksamhet med god förmåga att utföra vårt uppdrag. Skattepengar ska hanteras med vördnad och respekt och invånarna har rätt att kräva att räddningstjänsten fungerar den dag de behöver hjälp.

Ett medborgarförslag angående just detta har lämnats in till Östersunds kommun av Tommy Wiksen i Brunflo, vilken delar Håkan Olofssons åsikter. Förslaget är under beredning. Håkan Olofsson gör också vad han kan för att skapa insikt och opinion:

– Jag har varit på Expo Norr nu och pratat med politiker och senare ska jag träffa olika partigrupper. De jag har pratat med ser problemet och har förståelse för våra önskemål. Förbundstanken är väldigt bra, men förbundet måste få förutsättningar att fungera.