Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora namn när bluesfestivalen fyller tio år

/
  • Tommy Höijd har lagt extra mycket krut på artisterna i år. Omar Dykes är det största namnet som gästat festivalen. ”Jag tror inte att vi har haft en lika namnkunnig artist på festivalen någonsin”, säger han.  Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Tommy Höijd har lagt extra mycket krut på artisterna i år. Omar Dykes är det största namnet som gästat festivalen. ”Jag tror inte att vi har haft en lika namnkunnig artist på festivalen någonsin”, säger han.  Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Evil Emil & King Kongo Cobras. Sven Zetterberg. Omar Dykes. Sharon Dyall och Tommy Berndtsson. På årets bluesfestival finns något för alla.  Foto: Pressbild

Östersunds bluesfestival fyller tio år. Det firar man genom att lägga extra krut på artisterna. Bluesveteranen Omar Dykes, från Texas är, enligt festivalgeneralen själv, det största namnet som drabbat festivalen någonsin.

– Vi har fått jättemycket beröm för programmet i år, säger Tommy Höijd.

Annons

Det var också för Omar and the Howlers skull som man valde att tidigarelägga festivalen en hel månad.

Detta för att datumet skulle överensstämma med Omars turnéschema som också tar amerikanerna till Köpenhamns bluesfestival i Danmark. Och det var det värt, tycker Tommy.

– Omar är väl ansedd. Jag tror inte att vi har haft en lika namnkunnig artist på festivalen någonsin, säger han.

Förra året kom det mest folk under lördagen och Tommy hoppas och tror att det ska bli en jämnare spridning på publiken i år. Det verkar som om många tycker att det är värt att gå båda dagarna.

– Försäljningen följer fjolårets, många köper biljetter sent. Det som är kul är att vi har märkt att fler köper tvådagarspass. Det betyder att många tycker att vi har fått till ett bra program i år, säger Tommy.

Den viktigaste förändringen på tio år tycker bluesgeneralen är flytten från stadskärnan till Folkets hus.

– I och med den blev festivalen mycket mer tillgänglig och oberoende av väder. Förut var det lätt för publiken att fastna på ett ställe, nu tar det bara ett par minuter att röra sig mellan scenerna, säger han.

Precis som vanligt börjar kalaset tidigt med 4 O’clock blues i Arnljothallen. Där kan lite vad som helst hända, publiken kan se fram emot många dynamiska musikmöten. Så många mörka moln på blueshimlen verkar det inte finnas i år. Det mesta har, enligt Tommy, flutit på enligt planerna.

– Vi har fått lite signaler om att det finns lite krassliga artister i farten, men vi hoppas och tror att de ska hinna krya på sig. Annars känns allt så bra i år. Vi har koll på det mesta, säger Tommy.

Annons