Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora kyrkan blir domkyrka för en helg

Östersunds Notre Dame, Stora kyrkan, upphöjes första helgen i juni 2011 till värdighet av Härnösands stifts domkyrka.

Annons

Detta då stiftet för första gången och på grund av renovering av domkyrkan i Härnösand utlokaliserar en av sina största högtidligheter, den årligen återkommande präst- och diakoninvigningen.

Invigningar av det här slaget är av hävd ett mycket omfattande arrangemang som traditionellt är förbehållet domkyrkorna.

Denna i den kyrkliga världen mycket stora nyhet avslöjades av Härnösands nya biskop sedan fem månader tillbaka, Tuulikki Koivunen-Bylund, när hon på torsdagsförmiddagen inledde sin fyra dagar långa visitation av Revsund, Sundsjö, Bodsjö och Bräcke-Nyhems församlingar.

Biskopen deklarerar att hon gillar vårt län och hennes känslor för länet och länets huvudstad har påverkat valet av plats för den stora högtidligheten.

Östersundsherden Gunnar Prütz-Leland har gjort klart att Östersunds församling välkomnar detta mycket prestigefyllda och speciella liturgiska stiftsarrangemang då de blivande prästerna skall avge sina livslånga löften.

I dagsläget kommer åtminstone tre nya präster att examineras, det vill säga den trio från vårt stift som skrivs in på pastoralinstitutet i höst.

Tuulikki Koivunen-Bylund har tidigare i sin karriär i egenskap av domprost i Uppsala under 14 år deltagit i visitationer av olika slag.

– Nu gör jag det som biskop, men det är ingen större skillnad.

När det gäller den pågående visitationen inleddes dagen med personalträff i Bräcke och gudstjänst i Nyhems kyrka.

Den i LT tidigare omrapporterade försändelsen av nya, engandstillverkade liturgiska dräkter till både kyrkokörerna och de officierande funktionärerna har på grund av isländsk vulkanaska ännu inte anlänt till Bräcke och Gällö för biskopen att visitera.