Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora kanelbullar med dinkel

I dag är det Kanelbullens dag som instiftades av Hembakningsrådet 1999. Här gör vi generösa kanelbullar med extra mycket smak.

Annons

Receptet gäller för 30 stycken

Det här behöver du:

50 g jäst för söta degar

5 dl mjölk

150 g rumsvarmt smör

1 tsk salt

1 dl strösocker

2 tsk stött kardemumma

13 dl siktat dinkelmjöl

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 msk malen kanel

Till garnering:

1 äggula

1 msk mjölk

1 krm salt

0,5 dl rårörsocker

Så här gör du:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Häll den över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt smör, salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk cirka 15 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Rör ihop fyllningen. Arbeta degen på lätt mjölat bänk. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, cirka 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik dubbelt från långsidan. Skär tvärsöver i cirka 2 cm breda remsor. Vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 20 minuter. Blanda äggula, mjölk och salt. Pensla bullarna och strö över råsocker. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler. Tips: Dinkelmjölet kan även bytas ut mot vetemjöl special. Receptet kommer från Arla.