Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora investeringar ger dyrare liftkort

Det har blivit rekorddyrt att köpa liftkort i svenska fjällen. I Åre har liftkorten ökat med nästan 20 procent på fem år.

Liftkorten i de svenska fjällen har blivit 13-22 procent dyrare de senaste fem åren uppger Dagens Industri. Samtidigt som det under tidsperioden varit ovanligt låg inflation, knappt fem procents ökning.

– El-, dieselkostnader och lönekostnader har stigit mer än inflationen de senaste åren. Och prisutvecklingen på liftkorten speglar den faktiska kostnadsutvecklingen, säger Elisabet Jansson Strömberg, vd SLAO, Svenska liftanläggningars organisation som samtidigt påpekar att stora och kostsamma investeringar gjorts på flera olika skidanläggningar som också bidragit till ökade kostnader för dessa.

Stora investeringar görs kontinuerligt för att matcha gästernas krav och förväntningar för att de som åker till fjällen även ska kunna erbjudas mer än bara skidåkning.

– Investeringarna går i skov, nu senast har det investerats mycket i snö- och liftsystem, tidigare har det byggts mycket nya serviceanläggningar och boende. Vi svenskar vill gärna ha bra standard och vi har höga krav på vår semester. Man har mindre tid och det ska vara smidigt och bra komfort. Det ska också finnas alternativa aktiviteter till skidåkningen för vi vill få ut så mycket som möjligt på vår semester, säger Elisabet Jansson Strömberg.

Ett liftkort i skidmetropolen Chamonix är billigare än i Åre.

– Ja, det kanske det är, men då ska man också ta in den totala jämförelsen som boende, restaurangbesök och andra aktiviteter. I fjällen finns alternativa boendeformer som STF och paketlösningar av olika slag, så man får inte stirra sig blind på att jämföra en kostnad.

Finns det någon gräns för hur mycket ett liftkort får kosta?

– Det är klart att det finns. I mindre anläggningar kostar ett liftkort betydligt mindre jämfört med Åre. Men här är också utbudet mycket större och möjligheten till kringaktiviteter bättre. Det är lite som att jämföra hyrespriserna i Stockholm jämfört med övriga landet.

Helena Engelbrecht är informatör på Skistar och hon påpekar att de ökade liftkortspriserna bland annat beror på att SkiStar är ett personalintensivt företag och att löneökningarna legat en bra bit över inflationen.

– Den största anledningen är dock vår strävan att ge våra gäster mer och bättre skidåkning och vi har gjort stora investeringar i våra skidområden de senaste åren, säger hon.

En barnfamilj med två vuxna och två barn över åtta år får betala nästan 1500 kronor för en dags skidåkning i Åre.

– Skistar vill hela tiden erbjuda en sån bra produkt som möjligt. Vi har gjort stora investeringar på samtliga resmål. Vi jobbar även med att utveckla prisvärda paketlösningar för att bemöta våra gästers önskemål. Sen åker ju alla barn mellan 0-7 år gratis i liften om man har hjälm.

Det är rätt vanligt att inte alla liftar i exempelvis Åre är öppna på grund av hård vind. Men trots det får man ändå som liftkortsköpare betala fullt pris. Hur kommer det sig?

– Vi följer SLAOs regelverk för hur priserna regleras/kompenseras vid tillfälliga avbrott I driften av liftarna. Ersättning utgår alltså inte för avbrott som varat kortare än 1/3 av liftkortets giltighetstid.