Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora förluster av renkalv för sameby

Mer än varannan vaja i Jijnjevaerie sameby har mist sin kalv. Samebyns uppfattning är att rovdjurstrycket är orsaken. Konsekvensen blir att samebyn inte kan slakta i år heller.

Den 10 september räknade samebyn sina renar under länsstyrelsens överseende. Syftet var att kontrollera årets kalvtillgång. Resultatet var skrämmande, berättar Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie sameby.

– Varannan vaja har redan mist sin kalv till rovdjursföda, då har bara drygt tre månader gått sedan kalvarna föddes. Det är så deprimerande som det kan bli, säger hon.

Att räkna renar i september är ingenting som normalt ingår i renskötselåret.

– Vi har lagt till den och gör det för andra året. Men vi såg ju i fjol då hade 43 procent av vajorna kalv i september och när vi var framme i november var det endast 23 procent som hade sin kalvar kvar, säger Marianne Persson.

Enligt Marianne Persson blir en alldeles för stor andel av kalvarna rovdjursmat.

– Vi har slagits och skrivit och bönat och bett om en ökad avskjutning, men tycker inte att vi haft någon framgång.

Marianne Persson berättar att under året har alla de fyra stora rovdjuren, varg, björn, lo och järv funnits i samebyns område.

– Det är klart att avskjutningen av björn har ökats och det kan väl vara ett tecken på att beslutsfattarna inser hur stort trycket är, men vi skulle behöva en längre period av fred och ro, säger hon. Vi skulle behöva ett batteri av åtgärder.

Förra året slaktade Jijnjevaerie sameby ingenting och de räknar inte med att det kommer att gå att slakta i år heller.

• Hur länge kan ni driva renskötsel under de här förutsättningarna?

– Det vill jag inte ens tänka på. Det kommer ju inte bli så att vi stänger ner samebyn från en dag till en annan utan det blir ju en lång och seg kamp, säger Marianne Persson.