Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora förändringar för Härjedalens gymnasium

Härjedalens gymnasium förändras på många sätt av den stora skolreformen. Hotell- och restaurangprogrammet förlorar sin riksrekrytering. Men skidgymnasiet får nationell behörighet.

Wemerskolan i Hede startade 1977. Då fanns inte många hotell- och restaurangutbildningar i landet, enligt Barbro Nässelqvist, rektor vid Härjedalens gymnasium. Men i dag finns programmet i nästan varje kommun.

– Att vi mister riksrekryteringen är förödande, säger hon.

Majoriteten av eleverna är från andra kommuner i dag. Med förlorad riksrekrytering är risken stor att programmet får läggas ned 2011.

– Om vi ska kunna fortsätta måste vi ha minst sex elever, det är nämndens beslut. Vi har inte så många elever från Härjedalen, säger Barbro Nässelqvist.

Däremot är hon väldigt positiv till att skidgymnasiet fått nationell behörighet. Där har skolan backats upp av skidförbundet och föreningar.

– Utan den behörigheten hade vi nog inte kunna fortsätta, säger hon.

Reformen innebär även en stor omvandling av andra program. Bland annat kommer ett helt nytt ekonomiprogram att startas istället för dagens samhällsprogram med ekonomiinriktning.

– Stort sett så ser reformen bra ut. Mycket entreprenörskap ska genomsyra programmen och man lägger mer krut på karaktärsämnen, säger rektor Barbro Nässelqvist.

Andra förändringar inför 2011 är att Barn- och fritidsprogrammet och Teknikprogrammet försvinner helt. Teknik har haft få sökande under en längre tid och årets klass består av endast en elev.

Barn- och fritid hade inga nya elever i år. Men Birgitta Nässelqvist anser att det är trist att utbildningen försvinner eftersom antalet elever har varierat från år till år. I årskurs två är de tolv elever och fyra elever i årskurs tre.