Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Blåsjön får en igloo

För de som inte kan få nog av vinterkänslan finns nu en igloo att besöka. Året runt. Älgfarmen i Stora Blåsjön behövde mer utrymme och byggde en – i frigolit.

Att vintern är lång uppe i Frostviken är allmänt känt. Men riktigt så lång att det går att ha en igloo året runt är den inte. Ägarna till älgfarmen Mountain Moose, Lotta och Mats Falk, fick tänka till när de behövde lösa sitt lokalbekymmer men ändå anknyta till vintertemat.

Lösningen blev en igloo byggd i frigolit som Lotta hittade i Sundsvallstrakten. Och hon är mycket nöjd med den nya och originella byggnaden.

– Det är jättespännande. Var ska det stå en permanent igloo om inte i Stora Blåsjön? säger hon och funderar över om det finns någon liknande byggnad någonstans över huvud taget.

Igloon fick kapas ned innan den fraktades upp till Stora Blåsjön och har sedan monterats upp på plats. Och för att inte frigoliten ska spricka och ”töa bort” har den fått en ytbehandling som vanligtvis används på plastbåtar för att utsidan ska bli hård och tålig.

I sommar är det tredje året som Lotta och Mats Falk driver älgfarmen. Tre älgar finns än så länge att bevittna, men tillökning väntas vilken dag som helst.

I fjol märkte ägarna av en ökning av besöksantalet jämfört med premiäråret och de hoppas på en liknande ökning i år.

– Besökarna kommer förutom från Sverige främst från Tyskland och Holland och det är Vildmarksvägen som drar dem hit, säger Lotta.

Än har verksamheten inte vuxit i en sådan omfattning så ägarna enbart kan ägna sig åt det, utan de driver taxiverksamhet och Lotta har jobbat på förskolan.

Men verksamheten har vuxit så pass att en evenemangslokal behövdes och det är det som den 50 kvadratmeter stora igloon ska användas till.

– Det är en väldigt rolig lokal och det ska bli spännande att höra hur akustiken blir i den. Vi planerar att ha flera musikarrangemang i den framöver, säger Lotta.