Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor vindpark fick nyligen nej till höjning

Intresset för att bygga högre verk än vad tillstånden hittills medger finns hos flera företag än Statkraft SCA Vind AB. Men nyligen sa länsstyrelsen nej till sådana planer för en stor park.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

– I Raftsjöhöjden har tillstånd medgetts och det finns andra platser där samråd förekommit men där vi inte fått in ansökan, säger Frida Uebel på Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Härnösand.

– Frågor om att höja verken ställs då och då.

I Gåxsjö/Raftsjöhöjden fick bolaget Raftsjö Vind tillstånd att höja från 150 meter till 172,5 meter för 16 vindkraftverk.

Men för den planerade parken Björkhöjden-Björkvattnet fick inte Statkraft SCA Vind AB igenom sina planer på höjning av verken till 220 meter. Miljöprövningsdelegationen i Härnösand avslog ansökan före jul.

– Vi avslog utifrån att kommunen inte har tillstyrkt ansökan, säger Frida Uebel.

Bedömningen från Ragunda kommun är att en höjning av verken med 50 meter innebär ökade störningar för omgivningen. Planerna för Björkhöjden-Björkvattnet omfattar 90 respektive cirka 30 vindkraftverk.

Före en höjning av verken beräknades den samlade årsproduktionen i vindparken motsvara elkonsumtionen för cirka 53 300 villor.

Området ligger cirka 2 mil sydväst om Ramsele och cirka 3 mil nordväst om Hammarstrand och är glest befolkat. Marken ägs till största delen av SCA.

Läs mer: Miljarder skulle plöjas ner i avlägsna vindkraftsparker

Läs mer: Störd utsikt och vindkraft i orörd vildmark upprör mest