Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor skaparglädje på kär textillinje

Textillinjen på Hållands folkhögskola fortsätter att locka de mest blandade elever i alla åldrar. Vissa har gått den tre gånger.

Förra veckan hade Hållands folkhögskola sin traditionella vårutställning där eleverna på textillinjen visar upp sina alster. Utbildningen har i år 14 elever som gemensamt visar prov på en fantastisk skaparglädje.

Förutom att de lär sig olika tekniker är kursen ett sätt för deltagarna att få inspiration och idéer från lärare och kurskamrater.

– Här fikar vi varannan timme, skrattar Mari Runsvik-Nordstrand, 34-årig formgivare som kom till kursen efter en skidolycka som tvingade henne att sitta still.

Mari är utbildad digital designer och brukade sitta vid datorn upp till 14 timmar om dygnet. På kursen har hon lärt sig att också skapa med händerna genom vävning, tovning, stickning, sömnad och en rad andra textiltekniker.

Dessutom har hon fått en massa idéer.

– Jag hade inga alls när jag började, säger Mari, som också belönats med ett nyföretagarstipendium från Åre kommun. Med det ska hon bygga upp en hemsida där hon kan visa sina produkter.

– Sajten är nästa steg, säger Mari, som kommer från Medelpad och flyttade till Åre för två år sedan. Här trivs hon utmärkt:

– Det känns som Jämtland är min bana, säger hon.

Kjell Paxmo från Laxviken är en av två manliga elever på kursen. Han går den för att lära sig sy kläder, mest för eget bruk.

För att spara pengar bor Kjell i en husvagn uppe vid Ristafallet. Där bodde han även när vintern var som kallast.

– Det är billigare än att bo här på skolan, säger han.

Eldsjälen Karin Rickardsson från Ytterån är veteran på utbildningen. Hon går den för tredje gången och i år blev hon belönad med stipendium ur Elly och Ante Karlsson-Stigs minnesfond för sin skicklighet.