Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor satsning på nya lägenheter i Hackås

Bergs kommun satsar på nya bostäder. Nästa år startar det största kommunala bostadsbygget på 20 år.
– 80-90 lägenheter skulle behöva byggas i Östersund för att motsvara detta, säger Hans Green, vd på Bergs hyreshus.

Trots att Bergs kommun tappar befolkning råder det också bostadsbrist i kommunen. Det ska nu rådas bot på.

– Jag har funderat lite på vad som är hönan och vad som är ägget. Den här kommunens bostadsbrist kan vara ett av problemen när det gäller befolkningsutvecklingen, säger Hans Green.

Därför har Bergs hyreshus nu fattat ett beslut om att bygga åtta nya lägenheter. Dessa kommer att byggas på Hovslidenområdet i Hackås. Det blir fyra tvårummare och fyra trerummare.

– Vi har bostadsbrist i hela kommunen. Men just här i Hackås och i det här området har det varit stor efterfrågan en lång tid, säger Mia Eriksson (S), ordförande i kommunens utvecklingsutskott.

Projektet på Hovsliden i Hackås kommer följas efter av andra byggprojekt i Bergs kommun, enligt Mia Eriksson.

– Det här är egentligen bara första steget. Vi har massor med processer på gång runtom i kommunen, men som inte är klara än. Det här är stort.

Det är första gången som det byggs nya kommunala bostäder i Bergs kommun sedan 1994 då det byggdes i Myrviken. Nu ska det göras en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling, sedan tror Hans Green att bygget kan starta under våren 2016.

– Det är min gissning. Till senhösten 2016 borde de kunna vara klara, säger han.

Att det blev just det nu aktuella området på Hovsliden har att göra med att bygget blir kostnadseffektivt.

– Allt är fördraget. I marken har vi vatten och fjärrvärme, så det är ett billigt sätt att bygga. Allt är framdraget. Vårt stora bekymmer är att hålla nere hyreskostnaden. Man skulle kunna slå upp vilka hus som helst. Det gäller att någon ska ha råd att bo också och medelinkomsten i Berg är låg, säger Kent Rosenqvist (S), ordförande i Bergs hyreshus.