Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor protestaktion mot skolflytt i Järpen

/
  • ”Vi kräver svar” och ”Bygg upp skolan som brann” – Järpenborna är arga och i går samlades de i en stor protestaktion med barn, föräldrar, företagare och andra berörda utanför kommunhuset i Järpen. Motståndet mot beslutet att flytta Järpens högstadium till Mörsil har bara vuxit sedan det togs i november.

Föräldrar och barn, företagare, fastighetsägare och friskolegrupp –motståndet i Järpen mot beslutet att flytta Racklöfskas högstadium från Järpen till Mörsil är massivt och allt mer organiserat.

Annons

I går hölls en stor protest- aktion utanför kommunhuset där 1 500 namnunderskrifter överlämnades till kommunalrådet Eva Hellstrand, c.

Det har kokat och pyrt i Järpen ända sedan beslutet i Åre kommunfullmäktige i november att flytta Järpens högstadieskola till Mörsil. Så småningom har missnöjet utkristalliserat sig i fyra protestgrupper: föräldrar, företagare, fastighetsägare och en friskolegrupp. Tillsammans har de fyra organiserat sig i gemensamma protester, skrivit brev och samlat in namn – allt för att försöka få politikerna att ändra sig.

Alla är de övertygade om samma sak: att flytta Järpens 6–9:or till Mörsil är förkastligt för Järpen som centralort, det kommer att påverka allt i en negativ spiral: inflyttning, företagande och utveckling. Dessutom är det slöseri med Järpens omfattande resurser vad gäller sport- och fritidsaktiviteter.

Misstron mot politikerna, tjänstemännen och det underlag som de baserat beslutet på är jättestor. De litar helt enkelt inte på siffrorna.

– Vi har bara fått se siffrorna, inte underlaget bakom, sade Jörgen Encke, ordförande i Järpens företagarförening, som stått i spetsen för motståndet och gårdagens protestaktion.

Motståndet är massivt. En namninsamling startades med syfte att tvinga fram en kommunal folkomröstning i frågan. Efter två veckor avbröts den, då hade de mer än 1 500 namn. Alla kunde inte godkännas, det fanns barn med och vissa hade skrivit flera gånger, men minst 900 namn är legitima för syftet och det är med råge vad som behövs för att kunna driva folkomröstningsfrågan.

I går överlämnades namnen till kommunalrådet Eva Hellstrand, c, vid den stora protestaktionen utanför kommunalhuset i Järpen.

Grupperna framförde också sina krav: att få svar på sina frågor om siffrorna och underlaget, och att få möta kommunledningen i minst två möten. Gärna ett nytt stormöte, men främst ett litet möte, där de verkligen kan sätta sig ner vid ett bord och diskutera igenom saker och ting under ordnade former.

Förtroendet för kommunledningen är minst sagt lågt. Särskilt vad gäller uppgifter och siffror om de besparingar flytten skulle ge. Siffrorna blev allt högre ju närmare beslutet man kom, menade Jörgen Encke.

– De gick uppåt som Åreskutan.

Eva Hellstrand och oppositionsrådet, Anna-Caren Sätherberg, s, lyssnade och medgav att frågan kunde ha hanterats bättre och att det behövs nya möten och bättre svar på Järpenbornas frågor.

Hur det blir med folkomröstningskravet ska de ta ställning till.

Annons